Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda düzenlenen ödül törenine Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, Belediye Başkanı  İbrahim Etem Kibar, Cumhuriyet Başsavcısı Özcan Çabukoğlu, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, İlçe Tarım Müdürü Erkan Ayaz, daire müdürleri ve üreticiler katıldı.
  
“TÜM İMKÂNLARIMIZI ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN KULLANIYORUZ”
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İlçe Tarım Müdürü Erkan Ayaz konuşmasına ilçemizdeki fındık tarımı ile ilgili bazı bilgiler vererek başladı. Ayaz konuşmasında, “Fatsa ilçemizde kivi, çilek, mantar ve serada sebze üretimi gibi tarımsal üretim çeşitliliği olsa da ana tarımsal ürün fındıktır. Öyle ki tarım alanlarımızın % 97’sinde fındık tarımı yapılmaktadır. Geçen yıl 26485 ton fındık üretimi gerçekleştirilmiş olup, fındık bu şehrin ekonomisine yaklaşık 450 milyon TL katma değer kazandırmıştır. İlçemizde ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 13.647 fındık üreticisi bulunmaktadır. Bu çiftçilerimize her yıl 200.138 dekar alan karşılığı 34,23 milyon TL’nin üzerinde alan bazlı fındık desteği, 4,37 milyon TL’nin üzerinde de mazot ve gübre desteği verilmektedir. Fındık bu şehrin geleceğidir.  Hal böyleyken fındık bahçelerimizin yaşlı olması, üreticilerimizin budama, gübreleme ve zirai mücadele konularında eksik bilgi ve yanlış uygulamaları neticesinde ortalama dekara 90-100 kg verimlerden bahsedebiliyoruz. Oysa aynı bahçelerde doğru teknik ve uygulamalarla bu üretimi en az 2 katına çıkarmak mümkün olabilmektedir. Üreticilerimizin doğru bilgi ve uygulamaları öğrenmeleri konusunda tüm imkânlarımızla çalışmalar yapmaktayız.” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİ BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Daha sonra konuşan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu yarışmada dereceye giren Hüseyin Çoban, Bülent Kurnaz, Pembe Çınar'ı tebrik ederek, “Ayrıca yarışmaya katılan bütün çiftçilerimizi de gönülden kutluyorum. Çiftçilerimiz daha iyi, daha kaliteli ürün yetiştirmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bizde Fatsa Ziraat Odası olarak Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda odamız bünyesinde bulunan Tarım Danışmanları arkadaşlarımızla birlikte uygulamalı Eğitimler vererek Çiftçilerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERİYOR”
İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz ise yaptığı konuşmada, Ordu ilinin Dünya fındığının bir başına yüzde 25’ini ürettiğini belirterek, “Verim ve kaliteye baktığımızda kalitede çok şükür pek sıkıntımız yok ama verim noktasında ciddi sıkıntılarımız var. Dünya fındığının tek başına yüzde 25’ini üreten Ordu’dan örnek verirsek artık Dünya Ordu’yu konuşsun, verimi konuşsun, kaliteyi konuşsun. Çok güzel arazilerimiz var, Coğrafyada kaynaklı bir takım sıkıntılarımız var, arazimiz eğimli, engelli bir arazi yapısı var. Bu arazilerimiz de çok rahat 300 350 kg verime ulaşabilme imkânımız var ve Allah’a şükürler olsun ki bugün il genelinde Ziraat odalarımız ile birlikte yaptığımız çalışmalar bu şehirde 350 kg verim alınabildiğini herkese göstermiş olduk. Şu anda il genelinde Valiliğimiz himayelerinde uygulanan projelerle 2 bin 500’ün üzerinde örnek bahçe yaptık ve bu bahçelerde verimde 350 kg ulaştık.” dedi.

“BU TÜR YARIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ BİR BİLGİ BİRİKİMİ OLUŞTURUYOR”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ da konuşmasında Ziraat Odası Başkanlığı görevinde de bir çok kez bu yarışmaya şahit olduğunu söyleyerek, “Her geçen gün etkinliği artan bu kıymetli yarışmanın ilimizde başlamasına vesile olan başta sayın Valimiz olmak üzere İl Müdürümüze çok teşekkür etmek istiyorum. Çiftçilerimiz bu yarışmalarla birlikte bilgilerini artırırken bilgilerini paylaşırken bir taraftan da tarım sektörüyle alakalı eksiklerin ortaya çıktığını çok önemli bir bilgi birikimi oluşuyor. Ben bu anlamda yarışmaya katılan tüm çiftçilerimize tebrik ederken ilçemizde tarımsal anlamda yapılacak her türlü faaliyetlerin Fatsa Belediyesi olarak destekçisi olacağımızı belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

“TARIM YAPARKEN BİLİMSEL METODLARDAN FAYDALANMAK ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”
Ödül töreninde son konuşmayı yapan Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, “İlçemizin ilimizin ve ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan fındık. Tarım yaparken bilimsel metodlardan faydalanmak çok çok önemli, eğitim olayı çok önemli. Ne yapıyorsak bilinçli bir şekilde faaliyetleri yürüttüğümüz zaman özellikle dönüm başına verilecek olan miktarı ve ekonomik olarak bunun gelirini hem çiftçimize yansıması ve ülkemize yansıması çok ciddi olacaktır. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla çiftçilerimize verilen eğitimin çok çok önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
  Yarışmaya katılan çiftçilere Fatsa Ziraat Odası tarafından birinciye ot motoru, ikinciye ilaçlama motoru,  üçüncüye dal kesme motoru ödül olarak verildi. Yarışma neticesinde eşit puan alıp da dereceye giremeyen iki çiftçiye de şarjlı ilaçlama pompası hediye edildi. Ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Haber: Cüneyt KARAOĞLAN

Editör: TE Bilişim