Fındık fiyatında yaşanan düşüşü iyi okumak gerekiyor diyen Başkan Akça, “Şuanda fındık fiyatında yaşanan düşüş aklın alacağı bir durum değil.  Çünkü TMO fındık alım süresini uzattı. Yani TMO devrede ve fındık alımını sürdürüyor. Bu nedenle fındığın serbest piyasada 21.5 TL’ye düşmesi akıl tutulması.” Diye konuştu.

BU DÜŞÜŞÜN ARKASINDA HESAPLAŞMA VAR…

Başkan Akça, “Tekelci firma ve işbirlikçileri, TMO’dan fındık alım için müracaat eden, işini düzgün yapan tüccarlara bir hesap sorma operasyonu yapıyor bence. Çünkü 21,5 TL’ye düşen fındık fiyatının mantığı yok. TMO 22 TL’den fındık alırken hiç kimse götürüp serbest piyasada fındık satmaz. Dolayısıyla burada bir hesap ve hesaplaşma var.” Şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYE KORKU SALMAYA ÇALIŞIYORLAR…

Ziraat Odalarının yapmış olduğu uyarılara dikkate alarak ihtiyaç fazlası fındığı pazara indirmeden, mümkün olduğunca fındığını emanete bırakmadan sezonu devam ettirmeye çalışan üreticilere korku salmaya çalışıldığını da ifade eden Başkan Akça, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşte bakın beklerseniz fındık para etmeyecek algısı yaratıyorlar. Fındığı bunun için TMO’nun fiyatının altına düşürdüler. Bunlar kendi kazançlarını artırmak için her oyunu oynarlar.”

FINDIK PİYASASINI AVRUPA HAREKETLENDİRECEK…

Başkan Akça, son olarak şunları söyledi: “Allah razı olsun üreticimizden fındığı pazara indirmedi. Dik duran üreticimiz emeğinin karşılığını alacaktır. Bu oyun bozulacaktır. Avrupa’dan gelen talepler karşısında fındık piyasası yeniden hareketlenecektir. Ayrıca fındığımız işleyen Avrupa’da ki firmalar hala kapalı. Pandemi dolayısıyla aşılama takvimi kapsamında bu işletmeler açılınca hareketlilik olur.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim