Başkan Soydan, bu çalışmaları şu şekilde sıraladı:

“Çiftçilerimizin yılan hikayesine dönen ecrimisil sorunu çözüldü. Hazine arazilerinde yüzbinlerce çiftçimiz ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydolamadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamıyordu. Kurum ve kuruluşlarla yapılan yazışmalar ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından Yıldırım’ın talimatıyla sorun çözüldü.
Ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz artık, hazine ile kira sözleşmesi yaparak ÇKS’ye kayıt olabiliyor. Tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabiliyor, TMO’ya ürün teslim edebiliyor, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabiliyor.
Bu araziler için, çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabiliyor veya doğrudan araziyi satın alabiliyor.

“TARIM ARAZİLERİ BÖLÜNMEDİ”

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Miras yolu ile arazilerin bölünmesi işletme ölçeklerinin küçülmesine yol açıyor ve üretimde verimliliği olumsuz etkiliyordu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar sorunu dönemin Başbakanına iletti ve Başbakanın talimatı ile tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesi amacıyla 2014 yılında 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile miras kanununda değişikliğe gidildi.

“TARIM SİGORTALARINI GENİŞLETTİK”

Tarım Sigortaları Kanununun kapsamı her geçen gün genişliyor. Tarım Sigortaları Kanunu’nun hazırlık aşamasında ve çıkmasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği önemli bir destek sunmuştur. Kanunun çıkmasının ardından üreticilerimizin talepleri doğrultusunda; meyvede çiçeklenme dönemi, yumuşak çekirdeklilerde pembe tomurcuk dönemi, kirazda yağmur ve meyve çatlaması riski, büyükbaş hayvan hırsızlığı, vahşi hayvan saldırısı (domuz zararı) riski, ağaçların zarar görmesi, buğdayda kuraklık sigorta kapsamına alınmıştır.

“TOM FINDIK İÇİN PİYASAYA GİRDİ”

Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı fındık için yapılan girişimler sonuç vermiş, 2006 yılından itibaren TMO fındık piyasasına müdahil kurum olmuştur. Fındıkta bir önemli kazanımımız da alan bazlı desteğin devamının sağlanmasıdır.15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile Alan Bazlı Destekler 2009 ile 2011 yılları arasında çiftçilerimize ödenmiş ve 2011 yılında sona ermişti. Genel Başkanımız 2012 yılında Alan Bazlı Desteklerin devamı konusundaki talebimizi dönemin Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanına iletmiş, girişimlerimizle, Alan Bazlı Destekler devam etmiştir. Böylece yayınlanan Tebliğ ile Alan Bazlı Desteklerin 2012 yılından sonra da fındık üreticisi çiftçilerimize ödenmesi sağlanmıştır. Bu gelişme medyada da geniş yer bulmuştur. Fındık dikim alanlarını belirleyen 2844 sayılı yasanın güncellenmesi konusunda gösterdiğimiz çaba karşılıksız kalmamış, yaptığımız yazışmalar sonucunda çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile ruhsatlı fındık alanları 696 bin 398 hektara ulaşmıştır. Birliğimizin girişimleri sonucu 750 metre rakım üzerindeki fındık bahçelerinin de varlığı kabul edilerek destek almaları sağlanmıştır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim