Fındık rekoltesinin açılımı tahmin demek diyen Başkan Tomakin, “Bunun altı da olur, üstü de olur. Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, rekolte açıklamasında zaten bu kesin bir şey değil dedi. Düşerek devam edeceğini tahmin ettiğimiz adı tahmindir. Onun için fındık harmana çıkmadan önceki tahmin hep olasılıktır. O yüzden bu etkenleri göz önünde bulundurarak bakmak lazım. Esas olan rekoltenin çokluğundan ziyade fındığın geleceğini tartışmak lazım. Çikolata sektörünün beklentilerini bilmek lazım. Fındık az olsa ne olur, çok olsa ne olur değerinde gitmiyorsa. Rekolteye çok takılmamalıyız.” Diye konuştu.

“HÜKÜMETİMİZ FINDIĞIN ÖNÜNÜ AÇTI”

 AK Parti ile birlikte fındığın önünün açıldığını da belirten Başkan Tomakin, “Fındık özellikle Korona’dan kaynaklı bir enerji kaynağıdır. Bir enerji deposudur. Rahmetli Erbakan Hocamızın bir sözü vardır; “Fındık İsrail malı olsaydı eczanelerde ilaç diye satılır” diye. Türkiye’nin en önemli diyetisyenleri iki şeyi bozamadı. Bir zeytin yağı diğeri de fındık yağı. Uzmanlar tavsiye eder sürekli. İnsan sağlığı açısından fındık çok önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca ihracat kalemleri içinde temel gıda sıralamasında birinci sıradadır. Dünya’da lider olduğumuz ürünlerin başındadır. Fındık bizim bölgemizin olmazsa olmazdır. Rekolte üzerinden fındığı tartışmadan önemli olan fındığın önüne açma adına neler yapıldığıdır. Bunu konuşmak lazım.” Şeklinde konuştu.

“YERLERDE SÜRÜNEN FINDIK AK PARTİ İLE BİRLİKTE ZİRVE YAPTI”

Başkan Tomakin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AK Parti iktidara gelmeden önce birlikler yasası çıkmıştı. 4572 sayılı kanunla Türkiye’de ki birliklerin özerkleşmesiyle alakalı FİSKOBİRLİK’te bunlardan birisiydi. O dönemin hükümeti tarihi bir hata yaparak fındığı bu birliklerin içine sokmuştu. Yani FİSKOBİRLİK’i özelleştirerek domatesle, salatalıkla, incirle fındığı birbirinden ayırmadılar. Fındığı diğer birliklerin arasına sokarak özel olmaktan çıkarmışlar ve fındığı diğer birlikler yasasıyla beraber domatesle, salatalıkla aynı kefeye koydular. FİSKOBİRLİK’in özerkleşmesiyle ilgili beş yıllık bir süre vermişlerdi. 2005 yılı geldiğinde fındığın özerkleşme süresi bitti ve FİSKOBİRLİK tam özerk hale geldi. Özelleşti. Tamamen üreticiye teslim edildi. Esas fındıktaki fırtına da ondan sonra başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin o günkü Başbakanı, bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) devreye sokmuştur. Fındık üreticinin arkasında durmuştur. AK Parti’den önce yerlerde sürünen fındık, bugün geldiğimiz nokta itibariyle adeta pik yapmıştır. Fındık değerindedir.”

“FINDIĞIN GELECEĞİ PARLAK”

TMO depoları her zaman hazır diyen Başkan Tomakin, “Fındık ihracatı 2 milyon doların üstüne çıkmıştır.  Fındığı ham olarak değil de çikolata olarak ihraç etsek belki 8 milyon dolar ciro elde edebiliriz. Fındık her zaman potansiyeli olan bir üründür. AK Parti olarak fındığın önünü açtık. Bundan sonra fındık ancak TMO çekilir ve hükümet desteklemezse eski günlerine geri döner. Dönmemesi içinde zaten hükümetimiz her zaman gerekeni yapmıştır. Sayın bakanımız da zaten TMO’nun yeni hasat öncesi devrede olacağını açıklamıştır. Fiyat konusunda da Cumhurbaşkanımız açıklama yapacak.” Dedi.

“ÜRETİCİMİZ ARTIK ÖNÜNÜ GÖREBİLİYOR”

Tomakin, son olarak şunları söyledi:  “Fındığı bölgemizde siyaset malzemesi yapanlar, fındığın problemlerini, fındığın önünün nasıl açılmasıyla alakalı bir şey söylemiyor. Fındığı Dünya’da nasıl önde tutarız diye hesap yapmazlar sadece fındık fiyatı siyaseti yaparlar. Hep popülizm yapılarak fındık fiyatı konuşulur. Fındık kalitesini nasıl artırırız, dönüm başına üretimi nasıl artırırız, Karadeniz’de fındık bahçeleri yaşlandı nasıl bunun üstesinden geliriz, üretimi nasıl artırırız diye bir kere konuşmazlar. Sadece fındık fiyatı üzerinden muhalefet yaparak üreticinin hakkını koruyup gibi yaparak popülizm yapıyorlar. Fındığın 1 doların altına düştüğünü unuttular. AK Parti ile birlikte fındık 3 doların üstüne çıkmıştır. Serbest piyasada 4 doları bile bulmuştur. Bir kere muhalefetin bunu konuştuğunu görmedik. Popülizm ile fındık üzerinden siyaset yaparlar. Üretici de tüketici de artık AK Parti ile birlikte önünü görerek fındığın geleceğini tartışıyor. Bundan sonra da hükümetimiz fındık üreticinin arkasında olmaya devam edecektir. Özellikle 2019-2020 yılı üretim sezonunda siyasetçi olarak en rahat ettiğimiz dönemdi. Halkın içine çıktığımızda teveccüh gördük. Ben bu manada üreticilerime teşekkür ediyorum. Fındıkta doğrudan gelir desteğinden tutunda bugünkü fındık fiyatını da göz önünde bulundurduğumuzda fındık tarihi bir süreç yaşamaktadır. Bundan sonraki süreçte bu şekilde devam edecektir. Yeter ki hükümetimize olan teveccüh devam etsin. Başka şeyler denemeyelim.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim