“Büyükşehirin ‘Sıfır Borcu’ Meclis Gündeminde Gerginliğe Sebep Oldu”

Talip KOCAKOÇ / YENİDÖNEM

Ordu Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı olağan meclis toplantısı OBB meclis salonunda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin konuşulduğu toplantıya Başkan Enver Yılmaz’ın “sıfır borç” diye ifade ettiği hesaplar damga vurdu. Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Hasan Karamustafaoğlu, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu sordu. “Sokağa çıktığınız zaman borcumuz yok diyorsunuz” sözleriyle belediyenin mevcuttaki borçlarını eleştirdi. Devamında Başkan Yılmaz verdiği cevapta eski belediyenin borçlarını sildiğini söyleyince ortam gerildi. Yılmaz, meclis üyelerinin sözünü bölerek tepkiyle konuştu, “ Bu nasıl soru, geçmiş dönem belediyesinden kalan 320 milyon borç sildim, sizin beni alkışlamanız gerek” dedi. Meclisten gelen tavır ise; “Geçmiş dönem belediyesi yer satarak bir şey yapmadı.” şeklinde oldu.

Başkan Yılmaz: “Borçlar, Literatürde Sıfır Borç”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, mecliste konu olan borçları şu şekilde değerlendirdi:

“Sevgili kardeşim. Devletteki borç; vatandaşa güncel nakit borç, maliye bakanlığına vergi borcu ve sosyal güvenlik bakanlığına sigorta borcu olarak gözüküyor.” şeklinde özetledi.

Karamustafaoğlu’nun “Yapmayın başkanım! O zaman sıfır borç demeyin.” çıkışıyla konuşmasına devam eden Başkan Enver Yılmaz; “Bu borçlar literatüre sıfır borç olarak geçiyor. Benim çektiğim kredilerin ödeme takvimi 2026 yılında bitiyor. Bu nasıl soru ya! Benim belediye olarak ödeme sorunum yok ki.”

Başkan Yılmaz, tepkilere karşın meclis üyelerine sesinin tonunu yükselterek konuştu; “Ya siz ticaret yapan adamlarsınız. Bunları en iyi bilen sizlersiniz. 10 Yıllık çekilmiş krediyi bugünün muaccel borcu olarak değerlendirebilir misiniz? Lütfen ya!”

“Sizin Yapmanız Gereken…”

Meclise hitap eden Başkan Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde: “Borçlanmaktan korkmuyoruz biz.  Biz bize getirisi olmayan, gelirimizden doğrudan kesilen borçlardan bahsediyoruz. Yani Cumhuriyet Halk Partisi 220 milyon borç devretti bize. Sizin yapmanız gereken neydi biliyor musunuz? Evet 220 milyon Ordu Belediyesinin borcu dahil olmak üzere 320 milyon borcu sildiniz, sizi tebrik ediyoruz ve Ordu Büyükşehir Belediye meclisi olarak sizi alkışlıyoruz” demeniz gerekirdi.”

Bunun üzerine meclis çoğunluğundan alkış alan Başkan Yılmaz, gelen sorulara tepkisini şöyle ifade etti: “Böyle bir soru olur mu arkadaş ya? Ben cevaplamakta zorlanıyorum ya. Böyle bir şey olur mu ya!”

Karamustafaoğlu’nun sorularını cevaplayan başkan Yılmaz, konuyu kapatmak üzereydi ki CHP grubu bir soru daha sormak istedi. Bunun üzerine OBB Başkanı, “ tekrara düştünüz” cümlesini kullandı.

Karamustafaoğlu: “Geçmiş Dönem Belediyesi Yer Satmadı”

Gerginliğe rağmen Başkan Yılmaz’ı eleştiren Belediye Meclis Üyesi Karamustafaoğlu; “Başkanım, biz size niçin borçlandık demiyoruz ama, bu algının yaratılmasını da istemiyoruz. Başkanım dediniz ki 320 milyon borç. Geçmiş dönem belediyesi yer satarak bir şey yapmadı. Siz de yer satıyorsunuz şuan. Bu da bir sorun yani.” dedi. Gerginlik diğer gündem maddelerine geçilmesiyle tatlıya bağlandı.

Editör: TE Bilişim