Hazırlanan raporda özellikle iklimsel değişiklikten dolayı fındığın sahil şeridinde verimsizleştiği belirtildi. Ayrıca iklimsel değişikliklerin devam etmesi halinde 1.500 metreyi geçen alanların fındık yetiştiriciliği için uygun alanlar olacağı ifade edildi.

ŞENSOY: “FINDIĞI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

İklimsel değişikliklerin fındığa etkisini değerlendiren Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, yazın sıcağından, kışın soğuğundan fındığı korumalıyız dedi.

 “İKLİMSEL DEĞİŞİKLİK HER ÜRÜNÜ ETKİLEDİ”

İklimsel değişiklikler her ürünü olduğu gibi fındığı da etkiledi diyen Şensoy, “uzun zamandır zaten bütün coğrafya bu iklimsel değişikliği yaşayarak tecrübe ediyor. Kışları sert ve uzun geçiyor. Mart ve Nisan aylarında sıcaklık -2 dereceleri geçiyor. Bu devamlı yaşanıyor. Ayrıca, kuraklık riski de fındıkta devamlı yaşanıyor.” Diye konuştu.

“NE SICAKLAR ESKİ SICAK NE DE SOĞUKLAR ESKİ SOĞUK”

Sıcaklık mevsim normallerinin üstünde, soğuklar ise mevsim normallerinin altında yaşanıyor artık diyen Şensoy, “tabi ki fındık bitkisi bu olumsuz hava koşullarından etkileniyor. Fındık açık bir kültür tarımıdır. Coğrafyamızda kuraklığa karşı önlem alamıyoruz. Sulama sistemi yok. Dona karşı da çeşitli yöntemler olsa da çok büyük etkisi yok. “ şeklinde konuştu.

“NE OLURSA OLSUN EN KALİTELİ FINDIĞI YİNE BİZ YETİŞTİRİRİZ”

Şensoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “fındığın anavatanı biziz. Bizim buralarda iklimsel değişikliklerden olumsuz etkilenen bir fındık Dünya’nın hiçbir yerinde yetişmez. Bizim bölgemizde bile nazlanan fındık diğer bölgelerde yetişme şansı yok. Bu nedenle fındıkta bu olumsuzluklara karşı önlemler almalıyız ki bu da maliyetleri artırıyor.”

“İKLİMSEL FAKTÖRLERLE MÜCADELE ÜRETİCİNİN CEBİNİ YAKIYOR”

Şensoy, son olarak ise şunları söyledi: “Fındık bahçesini iklimsel değişikliğe karşı güçlü tutmalıyız. Bunların hepsi ekonomiktir. Bu nedenle üreticinin mücadele etmesi için fındık fiyatının da hakkının bu olmadığını herkes biliyor. “ Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim