Balamir HES için imar değişikliğinin Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkması üzerine Ordu Çevre Derneği ile yapılan toplantı esnasında şirketin dere yatağında çalıştığı öğrenilmiş, jandarma çağrılarak çalışma durdurulmuş ve tutanak tutulmuştu. Yeniden çalışma başlatan şirket bu kez DSİ İl Müdürlüğüne şikayet edildi. Yerinde yapılan denetim sonrası DSİ heyeti incelemesinin sonuç raporunu yetkililere teslim edecek.

                Göz açtırmayacağız

                İnceleme sırasında heyetin yanında bulunan Korgan Çiftlik Mahallesi’nden Aytekin Yağmur şu bilgileri verdi. “Ordu Çevre Derneği’nin desteğiyle toplanan itiraz dilekçelerimizi Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdikten sonra dere yatağında izinsiz çalışma yapılıyor diye bir şikayet dilekçesi de DSİ İl Müdürlüğüne verdik. İl Müdürlüğü sorunumuzla ilgilendi. Köye döndük. Bir gün sonra (Cuma) yeniden dere yatağında çalışmaya başladılar. Hemen DSİ İl Müdürlüğünü telefonla aradık. DSİ görevlileri geldiler. Yerinde inceleme yaptılar. Notlarını aldılar. Raporu işyerine gittiklerinde hazırlayacaklarını söylediler. Şirketten yetkili yoktu. Biz deremize sahip çıkacağız. Göz açtırmayacağız.” dedi.

                Tepkiler büyüyor

                Son durum hakkında bilgi veren Yağmur, “Çiftlik Mahallesi halkının itiraz dilekçesi vermesi ve şirketin çalışmasının engellemesi olumlu etki yaptı. Çevre mahalleliler de yanımızda. Onlar da itiraz dilekçelerini topluyorlar Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edecekler.” dedi.

                Halk kararlı

                Ordu Çevre Derneği YK Üyesi Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak da, “Bir süredir HES çalışması yoktu. Birdenbire Mesudiye’de, Aybastı’da, Korgan’da yeni projeler ortaya çıktı. Oralarda da tepki var. Korgan’da HES’in yapılacağı yerdeki köylüler duyarlı, istemiyorlar ve dereleri sürekli kontrol ediyorlar. Dereye, ormana yapılan müdahaleler doğal dengeyi bozan girişimlerdir. Halk kararlı, derelerine sahip çıkıyor. Yaptığımız toplantıda bunu gördük.” dedi. *Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim