Ordu Mali Müşavirler Odası; ORDUSMMMOTV youtube kanalı ve ZOOM uygulaması üzerinden canlı olarak yayınlanan ‘E-uygulamada Güncel Değişiklikler’ seminerinin açılış Konuşmasını Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir ve Ankara SMMM Odası Başkanı Turgut Bahadır yaptı. Seminerin sunumunu ise İstanbul SMMM Odası Eğitim Müdürü İnci Şalcı gerçekleştirdi.

BAHADIR BAŞ: “SGK KEYFİ DAVRANIYOR”

 Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, seminerin açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Mali müşavirler bu dönemde önemli işlere imza attılar, Mali müşavirlik mesleğinin önemini bizler zaten biliyorduk anacak bu dönemde ülke olarak, bürokrasi olarak, iş dünyası olarak bir kez daha hissettik. Bu anlamda bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.  TÜRMOB Genel Bakanımıza çok teşekkür ediyorum onlar bu süreçte Proaktif bir süreç yaşadılar yani önden gittiler, yol gösterdiler bizlere destek oldular, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Uzun zamandır takip ettiğim, benim için çok önemli bir konu olan Müteselsil Sorumluluk buna alıştık fakat şimdi SGK’nın müteselsil sorumluluğuyla karşı karşıya kalıyoruz ve SGK ölçüsüz tamamen keyfi kararlarla denetim ve değerlendirme yapıyor. Üstelik bunu meslek mensubunun savunma hakkını almadan denetim raporunun yazıyorlar. Ben şuna inanıyorum, Mali Müşavirler tabi ki yaptığı işin, kaydettiği faturanın verdiği beyannamenin hazırladığı gelir tablosunun doğruluğundan sorumludur. Bu işin tabiatında bu vardır ve doğasına uygun bir yaklaşımdır. Fakat bir malın hangi miktarda hangi oranda nasıl alınıp alınmadığına dair bir objektif değerlendirme kriteri olmadan sorumluluk adledilmesi kabul edilemez bir durum. Bu nedenle kusurun ve ihmalin mutlaka derecelendirilmesinin olması gerektiğine inanıyorum. Meslek Mensuplarımız adeta demokrasinin kılıcı gibi bir kılıcın altında ezilmekle karşı karşıyalar cezalar çok ağır, o da denetime çağrıldığında meslektaşımız müteselsil sorumluluğun farkında oluyor ama biz şunu biliyoruz eğer bir vergi incelemesinde bir Mali müşavirin görüşüne başvuruluyorsa yüzde doksan dokuz o konuda bir sorumluluk raporu gelecek demektir.”

TURGUT BAHADIR: “SOMUT OLMAYAN DELİLLER ÖNÜMÜZE GELİYOR”

Ankara Mali Müşavirler Odası Başkanı Turgut Bahadır ise açıklamasında şunları söyledi: “Her platformda söylüyorum bunu bir kez daha söylemek istiyorum VDK ve SGK konusunda maddi delillere dayanmayan somut delillere dayanmayan raporlar geliyor önümüze, biz her toplantı da bununla ilgili 100 dosya geliyor önümüze. Biz bununla ilgili gerekli çalışmayı yapıyoruz. Ama hemen şu bilgiyi vereyim ki TÜRMOB bu sorunlarla ilgili olarak odalardan almış olduğu şikayetlerden dolayı bir çalışma yapıyor ve bu çalışmayı da VDK ya bildirecek. Ama SGK noktasında herhangi bir çalışma olduğunu bilmiyorum ve bu konuda da TÜRMOB’u uyarmamız gerekir diye düşünüyorum. Önümüzde bayram var, mali tatilin uygulanabilir olması gerekiyor, meslektaşın beklediği uzatma KDV ve MUH-SGK da olmayacak.”

YÜCEL AKDEMİR: “MALİ TATİL KALDIRILMALI”

İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir’de şu ifadelere yer verdi: “Beyannameleri eski sürece çektik, mücbir sebep dedik yine sıkıntılarımız bitmedi. Süreç içerisinde attığımız adımların yeterli olmadığını görüyorum. Mali tatil ile ilgili sıkıntılarımız devam ediyor. Biraz açıkçası ülkenin içinde bulunduğu koşullardan dolayı gerek mesleğimiz gerek yöneticiliğimiz sürdürülebilir olmaktan çıktı, bu mesleği nasıl sürdürülebilir hale getiririz onu konuşmak lazım. Biraz daha gerçekçi olmamız lazım, beyanname ertelemek sürdürülebilir bir anlayış değil, bir defaya mahsus bir olay olmadığından iş planı akışlarına bakarak iş planı yapmalıyız. Tahsilat sorunumuz var, dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir anlayış yok, bu konuyu tartışmamız ve konuşmamız lazım, hak ettiğimiz parayı isterken utanmamalıyız, gerektiğinde hukuk yoluyla bunu alabilmeliyiz, mali tatil de sürdürülebilir bir anlayış değil bize verdiği hiç bir şey yok, kolaylık sunmuyor bize, mali tatil sadece kağıt üzerinde var ve kafamızı karıştırıyor, iş planlarımızı yapamıyoruz, daha öncede söylediğim gibi mali tatil kaldırılmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim