İstiklâl Mücadelesi ve Şehitler Anıldı

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan FETÖ hain darbe girişiminin sene-i devriyesinde, ülke olarak verilen istiklâl mücadelesini unutmamak ve vatanı uğruna şehit düşen vatandaşlarımızı anmak amacıyla program düzenlendi.

Ordu da 19 ilçesiyle birlikte, hain planların yeniden diriliş destanına dönüştüğü o gecenin yıl dönümünde demokrasinin yanındaydı. Düzenlenen etkinlikler, atılan sloganlar 15 Temmuz hain darbe girişiminin tekrarlanmasına bir daha asla fırsat verilmeyeceğinin işaretiydi.  Ordu 15 Temmuz gecesi sabaha kadar meydanlarda demokrasi nöbetinde dimdik ayaktaydı.

Altınordu Belediyesi önünden başlayıp 15 Temmuz Demokrasi Meydanında son bulan milli birlik yürüyüşü ile başlayan programa Ordu Valisi Seddar Yavuz ve eşi Selda Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve eşi Yeter Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Komisyonu Başkanı Dr. Mesut Bilen, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Sedat Sarıkaya, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Civelek, OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, Genel Sekreter Yardımcısı Suat Olğun, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, MHP Ordu İl Başkanı Köksal Yılmaz, siyasi parti ve STK temsilcileri, protokol üyeleri ve binlerce Ordulu katıldı.

Kent Konseyi Başkanı Enginyurt, “15 Temmuz Ruhu Demokrasimizin Sigortasıdır”

Program kapsamında, Büyükşehir mehter takımının gösterileri, Kur’an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmaları yapıldı. Sivil toplum kuruluşları adına programda ilk konuşmayı yapan Ordu Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Özgür Enginyurt, “15 Temmuz’u hep hatırlayacak ve yeni nesillere aktaracağız. Bu önemli tarih, Türkiye için bir dönüm noktasıdır. Darbe girişiminin amacı ülkemizi tarihinde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak, Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni bir daha ayağa kalkamayacak bir duruma düşürmekti. Milletimizin iradesi bunu engelledi ve demokrasi galip geldi. 15 Temmuz’da milletimiz, büyük bir demokrasi sınavını başarıyla vermiştir. 15 Temmuz ruhu demokrasimizin sigortasıdır” dedi.

Başkan Yılmaz, “Ordu İli Olarak, Her Zaman Devletimizin Yanında Dimdik Durduk”

15 Temmuz akşamı Ordu’da bütün kesimlerin tek yumruk olduğuna dikkat çeken Başkan Enver Yılmaz, “İlimizde ne kadar siyasi parti varsa burada hep beraber, 27 gün boyunca ülkemizin yarınları ve gelecek nesiller için hain darbe girişimine karşı mücadele verdik. Aradan geçen 1 yılda, hem resmi birimlerimiz hem de kurum ve kuruluşlarımız, gerekli hukuki tedbirleri almak suretiyle kendi içinde güvencesini sağladı. Ordu olarak 19 ilçesi, 751 bin nüfusu ve 800’e yakın mahallesiyle her zaman devletimizin yanında dimdik durduk. Bunu da zor zamanlarda bir araya gelerek ispat ettik. Bugün 15 Temmuz destanının yıl dönümü sebebiyle 250 şehidimizi saygı ve rahmetle anıyor, 2 bin 193 gazimize şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın mihmandarlığında inşallah bu tür badireleri yaşamamak konusunda gerekli tedbirleri alacağız. Ordulu hemşehrilerimiz olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Vatanı ve milletini seven bu güzel halkımızın bundan sonraki zor zamanlarda da bir ve beraber olacağına gönülden inanıyorum. Allah bizleri mahcup etmesin, birlik ve beraberliğimizi daim eylesin” diye konuştu.

Vali Yavuz, “15 Temmuz Bir Destandır, Yeni Bir Diriliş Tarihidir”

15 Temmuz gecesinde FETÖ’nün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve aziz milletimizi hedef aldığını ve tam bir işgal girişiminde bulunduğunu vurgulayan Ordu Valisi Seddar Yavuz, “Fetullahçı Terör Örgütü, 40 yıldır sinsi planlar uygulamış, dinimizi ve kutsal değerlerimizi istismar ederek devletimizin kılcal damarlarına kadar işlemiştir. Bu örgüt, sanıldığı gibi hoca kılıklı bir hainin yolunu ve yöntemlerini izlememiş, tam aksine istihbarat örgütlerinin ve küresel güçlerin planladığı, organize ettiği ve desteklediği bir örgüt olma özelliği ortaya koymuştur. Biz nereden darbe aldığımızı biliyoruz. Bu millet, büyük bir millettir. Hainler nasıl gelirlerse gelsinler, biz hesabı mutlaka sorarız. 15 Temmuz bir destandır, yeni bir diriliş ve kıyam tarihidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol, Ordu Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisinde düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Sergisi’ni gezdi. Program kapsamında, Sanatçı Ahmet Yenilmez’in “1915’ten 15 Temmuz’a” isimli tiyatro oyunu, tasavvuf musikisi konseri ve “Gel Kardeşim” isimli belgesel filmi gösterimine de yer verildi.

Tiyatro gösteriminin ardından Ordu Valisi Seddar Yavuz ve Başkan Enver Yılmaz, Korganlı Demokrasi Şehidi Emrah Sapa’nın babası İsmail Sapa’ya şehrin altın anahtarını takdim etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 ildeki vatandaşlara seslenişinin canlı yayınla ekranlara getirildiği program, 15 Temmuz ile ilgili film, video, ezgi ve marşların led ekrandan gösterilmesi ile sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü ve sabah namazının ardından yapılan çorba ikramı ile sona erdi.  ORDU,(YENİDÖNEM)

Editör: TE Bilişim