Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım alanlarında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.

Bu yıl yarışmaya 3 bin 4 farklı okuldan 12 bin 697 kız ve 10 bin 831 erkek olmak üzere 23 bin 528 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurusu alındı. Proje başvurularının Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde ön değerlendirmesi yapılırken ön değerlendirmeyi geçen bin 200 projenin sahibi öğrenciler, 9-12 Mart 2020 tarihleri arasında bölge yarışmalarına katıldı.

Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen 216 proje, 6-8 Temmuz 2020 tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi olarak final değerlendirmesine alındı. Bu yıl final yarışmasına 49 ilde bulunan 172 farklı okuldan toplam 369 proje sahibi öğrenci katıldı. Final yarışmasına katılan 216 projeden 11'i Birincilik, 22'si İkincilik, 36'sı Üçüncülük ve 36'sı Teşvik olmak üzere toplam 105 projenin sahibi öğrenci ödül kazandı.

Yarışmanın final sergisinin ve ödül töreninin, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanırken, finallerde; Kimya Kategorisinde Türkiye 1.liği (Ordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi-Ordu Özel Ordu Final Fen Lisesi) Biyoloji Kategorisinde Türkiye 3.lüğü (Ordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi-Ordu Anadolu Lisesi) Psikoloji Kategorisinde Teşvik ödülü (Ordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim Ve Sanat Merkezi) kazandı. Haber: Derya KARA

Editör: TE Bilişim