Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde uygulanan "Dokap Bölgesi Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu Projesi" kapsamında 15 üreticinin hibe sözleşmeleri düzenlenen tören ile imzalandı.

Düzenlenen törene DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin de katıldı.

Törende konuşan Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Serbest sistem yumurta tavukçuluğunda yeni işletmelerin oluşturulabilmesi için üreticilerimiz ile birlikte imzaları atıyoruz ve inşallah tesislerimiz de en kısa sürede faaliyete geçirilecek. Serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesi ilk kez ilimizde 2014 yılında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın destekleri ile uygulamaya konuldu ve bu proje büyüyerek devam ediyor. Bugün 128 işletmeye ulaşmış durumdayız. Bu işletmelerin bir kısmı DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı destekleriyle bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından farklı projeler altında desteklenerek bir kısmını da üreticilerimizin kendi imkânlarıyla kuruldu. Şuan bu işletmeler tarafından günde 50 bini organik 60 bini de normal üretim olmak üzere toplam 110 bin civarında yumurta üretimi gerçekleştirilmekte ve İlimiz ekonomisine yılda yaklaşık 40 milyon TL katkı sağlanmaktadır. Organik yumurta üretimi yapan işletmelerin sertifikasyon giderleri de DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenmektedir. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile sadece serbest sistem yumurta tavukçuluğu konusunda değil, ilimizde hangi alanda ihtiyaç varsa o alanlarda da birçok proje uyguluyoruz. Örneğin kivi de çok modern bahçeler kuruldu. Yine ahududu, böğürtlen, izabella (kokulu üzüm) bahçeleri de tesis edildi. Geçtiğimiz hafta Mesudiye ilçemizde siyez buğday tohumu dağıtımı yapıldı. Yani ilimizde fındığın yanında üreticilere ilave gelir getirecek hangi ürün varsa DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından o ürünlerde biz destek aldık projeler uyguladık ve uygulamaya da devam ediyoruz.” Dedi.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin'de yaptığı konuşmada; "2014 yılında serbest sistem yumurta tavukçuluğu adı altında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak üreticilerimize destek vermeye başladık. O gün bugündür DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak üreticilerimize bu konuda her yıl destek vermeye devam ediyoruz. Yumurta paketleme tesisi, yem paketleme tesisi ve yarka üretim tesisi ile ilgili önemli desteklerimiz oldu. Tabii DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için kurulmuş bir proje başkanlığıdır. Başkanlık olarak tarımdan hayvancılığa turizmden birçok alanda istihdama yönelik destek veren bir kurumuz. Yani siyez buğdayından koyunculuğa kadar kuru fasulyesinden bal üretimine kadar katma değerli ürünlerin üretimi ve buna bağlı olarak istihdamı ile ilgili tüm projelere destek vermeye devam ediyoruz. Şu an Ordu ilimizde üretilen yumurtalar Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde satılıyor. Yine bazı üreticilerimiz tarafından üretilen yumurtalar Dubai'ye pazarlanıyor. Bunun neticesinde şu an Ordu ilimiz ekonomisine sadece serbest sistem yumurta tavukçuluğu 40 milyon TL katkı sağlıyor. Serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesini uyguladığımız iller arasında en başarılı illerden bir tanesi Ordu ilimiz. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak en çok destek verdiğimiz il Ordu ve ihtiyaç olan her alanda destek vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu. Haber: Süheyla BAYRAM

Editör: TE Bilişim