Ordu Mali Müşavirler Odası Ertuğrul Yüksel konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Oda Başkanı Bahadır Baş, Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı YMM Burhan Düz, Ankara YMM Odası Başkan Yardımcısı YMM Sakıp Şeker, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Trabzon SMMM Odası Başkanı Mehmet Pehlivan, Başkan Yardımcısı Köksal Uzun, Önceki Dönem Trabzon SMMMO Başkanı Veysel Zekai Bak, Ünye İİBF Dr. Öğretim Üyesi SMMM Nedim Dikmen, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını Oda Başkanı Bahadır Baş yaptı. Konuşmasına Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem ile ilgili görüş bildiren Baş, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise şifa diledi. Baş konuşmasına şöyle devam etti; Deprem ülkemiz için bir gerçek. Bu gerçek ile beraber yaşıyoruz. Üç bina yan yana sağlam ortada dördüncü bina yıkılmış, bu bina neden kum tanesi gibi dağılmış. Neden yıkılmış. Bu binalar ile ilgili yapı denetimi, belediye denetimi gerekli şekilde yapılmış mı? Kimler kusurlu sorumlu bunları ortaya çıkarmalıyız. Her zaman gelecek için bir başlangıç yapmalıyız. Binalarımızı gözden geçirmeliyiz. Kentsel dönüşümü amacına uygun bir şekilde hayata geçirmeliyiz. 24 Ocak Cuma akşamı Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremde ölenlere rahmet yaralılara şifalar diliyorum. Muhasebecilik, Mali Müşavirlik mesleğinde kurumsallaşma çok önemli. Mesleğimiz artık bireysel olarak yapılabilecek durumda değil. Birkaç meslektaş bir araya gelebilmeliyiz. Yanımızda çalışan arkadaşlarımızı, stajyerlerimizi, genç meslektaşlarımızı bürolarımıza ortak yapmalıyız. Birlikte çalışma kültürünü geliştirmeliyiz. Mali Müşavirler her gün yeni bir mevzuatı öğrenmek ve bilgilerini güncellemek durumunda; bu haliyle mesleğimiz işbölümü ile birlikte çalışarak; üretken ve faydalı bir meslek haline gelecektir. Kendimizi bu sürece hazırlamalıyız. Bu süreç bizler için kaçınılmazdır. Bu işbirliğini bu güç birliğini yapamayan meslektaşlarımın mesleki yaşamları tehdit altındadır.

Değerli arkadaşlar birkaç gelişmeyi ifade etmek istiyorum; Sayın Genel Başkanımızla en son katıldığımız bir toplantı da ifade ettiği birkaç olayı sizlerle paylaşmak istiyorum Ba-Bs konusunda 5 bin ve 30 bin nedeni ile artık Maliye Bakanlığının bunu kaldırmasını istiyoruz. Ba-Bs konusunda bir mutabakat yapmak istemiyoruz. Sayın Genel Başkanımız Bakanlık ve Gelir idaresi başkanı ile gerekli görüşmeleri yapıyor. Gereksiz faydasız hale gelen bildirim ve formların kaldırılmasını istiyoruz.

Diğer bir konu ise mücbir sebep değerli arkadaşlar. Gelir İdaresi Başkanlığı yayınladığı bir sirküler ile mücbir sebep konusunda bizler için önemli düzenlemeler yaptı. Hepimizin yaşamına dokundu. Teşekkür ediyoruz. Ama üç şey eksik kaldı bir, doğum yapan kadın meslektaşlarımız, tutuklanan meslektaşlarımız,  ağır hastalık yani kalp krizi beyin kanaması geçiren yoğun bakımda olan meslektaşlarımız için mücbir sebep hali düzenlenmedi. Bu üç özellikli durumunda düzeltilmesini bekliyoruz.

Daha sonra sözü Trabzon SMMM Odası Başkanı Mehmet Pehlivan aldı. Pehlivan’ın gündeminde de Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem vardı. Pehlivan konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “Elazığ ve Malatya da depremden dolayı hem meslektaşlarımız hem vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntı yaşadılar yaralılara şifa ölenlere rahmet diliyorum. Yapıların denetlenmesini ve bunun önüne geçilmesini temenni ediyorum. Maalesef Türkiye de eğitim, yapı denetim, sağlık konusunda, vergi konusunda da çok büyük sıkıntılarımız var bu sıkıntıları gidermek tek şekilde olur diye düşünüyorum, bir şeyi yapmak için değil amaca ulaşmak için yapmaya başlarsak denetim amacına ulaşır.”

Seminer sonunda maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı YMM Burhan Düz’e plaketini Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, Ankara YMM Odası Başkan Yardımcısı, YMM Sakıp Şeker’e  plaketini Trabzon SMMM Odası Başkanı Mehmet Pehlivan takdim etti.

Editör: TE Bilişim