Telafisi mümkün olmayan ve ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorunların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çözülmesine yönelik olarak gerçekleştirilen toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “İçişleri Bakanlığımızın talimatlarıyla, tüm Türkiye genelinde Valilerimizin, ilçelerde kaymakamlarımızın başkanlığında bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. İçişleri Bakanlığımızca, ‘Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi’ uygulamaya konulmak suretiyle, trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlali ile bu ihlallerin neden olduğu trafik kazalarında yaşanan ölümlerin ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, bu kazalardan kaynaklı sosyo-ekonomik kayıpların azaltılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda otobüslerle yapılan şehir içi ve şehirlerarası yapılan yolcu taşıma faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanması ve bunun sürdürülebilir olması, ilgili tüm paydaşların uyumlu ve sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmesiyle mümkün olabilecektir. Telafisi mümkün olmayan ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın arttırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorumluların işbirliği ve koordinasyonun sağlanması üzerine bugün bu toplantıyı icra etmiş bulunuyoruz” dedi.
Toplantıda, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında da bilgi veren Vali Yavuz, “Bu toplantımızda, yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirleri, kış şartlarına uygun lastik kullanılması, şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları, kazaların temel nedeni olan yorgun veya uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların ve kontrollerin yinelenmesi, sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi ve gözlenmesi, trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, terminallerde ve güzergah üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım ve ekipmanlarının denetlenmesi, belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme ve indirmenin yapılmaması, otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirleri ele alacağız. İlgili kurumların ve otobüs işletmecilerinin görüş, öneri ve düşüncelerini alacağız” diye konuştu.
Vali Seddar Yavuz’un açılış konuşmasının ardından, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Mehmet Ali Garip tarafından sunum yapılarak, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik Ordu’da yürütülen kontrol ve denetim faaliyetleri ile otobüs şoförleri ve işletmecilerinin uymaları gereken kurallar hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Vali Seddar Yavuz, otobüs kazalarının önlenmesi amacıyla alınacak tedbir ve uygulamaların belirlendiği toplantıda, otobüs işletmecileri ve toplantıya katılan kurum temsilcilerinin görüş, öneri ve düşüncelerini de dinledi.
Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Ahmet Koçdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, Altınordu Belediye Başkan Yardımcıları Cihat Demiralp, İsa Hitaloğlu, Ordu Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Daire Başkanı Özgür Dayı, Ordu Şoförler Odası Başkanı Adem Yavuz, ilgili kurum yöneticileri ile otobüs işletmecileri katıldı. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim