‘Dünden Bugüne Saklı Kalmış Tarihi Değerler Hacıemiroğulları Beyliği’ fotoğraf sergisi Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde (OKSM) fuaye salonunda açıldı.

Altınordu Belediyesi de sergiye destek verdi.

‘Dünden Bugüne Saklı Kalmış Tarihi Değerler Hacıemiroğulları Beyliği’ fotoğraf sergisi açılışında konuşan Ordu Sahrada Açan Güller Derneği Başkanı Nurten Kelebekli, “Bu projede asıl amacımız bizim kendimize ait olan hafızamız yani tarihimize karşı gençliğin ve bu topraklarda, coğrafyalarda yaşamış olan ecdadımızın bu toprakları İslamlaştırırken ve Türkleştirirken ödedikleri bedeli, göze aldıkları bütün mücadeleleri bugüne, yarına ve bütün aleme aktarmak.” Dedi.

“BU YLCULUKTA BULUNMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

Kelebekli, “İçişleri Bakanlığı’nın desteklediği Prodes Projesi kapsamında başlatılmış olan İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Altınordu Belediyesi paydaşlığıyla yürütmüş olduğumuz Saklı Kalmış Tarihi Değerler Hacıemiroğulları Beyliğiyle alakalı dün, bugün ve yarına dair biz Ordulular ve Ordu’ya sınır olan Giresun ve Samsun havzası bütün dahilinde geçmişine dair köklerine olan bilgiyi, bilinci, farkındalığı artırmak ve öz değerlerine, milli ve manevi değerlerine, yerli değerlerine sahip çıkması adına bu projenin aynı zamanda mihmandarlarıyla beraber bu yolculukta bulunmaktan mutluluk ve onur duyuyoruz.” Diye konuştu.

“BİZİ BU YOLCULUKTA YALNIZ BIRAKMAYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Projede neyi amaçladıklarına da değinen Başkan Kelebekli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu projede asıl amacımız bizim kendimize ait olan hafızamız yani tarihimize karşı gençliğin ve bu topraklarda, coğrafyalarda yaşamış olan ecdadımızın bu toprakları İslamlaştırırken ve Türkleştirirken ödedikleri bedeli, göze aldıkları bütün mücadeleleri bugüne, yarına ve bütün aleme sahip çıkarak bilgi, birikim ve hafızamızı yeniden tazelemek, yeniden bu oluşum içerisinde taze bir tarih ruhuyla beraber yeniden dirilmek, yeniden ayağa kalkmak, kendi değerleriyle barışık, kültürüne maneviyatına, yerli değerlerine sahip çıkan, kendisiyle kavgalı değil kendiyle barışık ve geçmişinde nasıl tarihin sularını akıttığını, nasıl kapılar açtığını, kalplere nasıl ulaştığını, sevgi ve insanlara barışı sağladığını, bu noktada fetihlerin öncüsü olduğunu anlatmak, tanıştırmak, tanıtmak ve bu bağlamda köprü olmak için bu projemizin devamlılığında projenin içerisinde buluna, özellikle bu başlığımız olan festivalimiz ve Hacıemiroğulları Beyliğinin resim sergisinde bu yolculukta bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.”

UĞUR TOPARLAK: “ESKİPAZAR’DA ÇALIŞMA BAŞLATACAĞIZ”

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak’ta sergide bir konuşma yaparak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Müdür Toparlak, “Eskipazar mahallemiz ilimizin ilk kuruluş yeri olması ve Selçuklu beyliklerinden Hacıemiroğulları Beyliği’ne başkentlik misyonu üstlenmesi, söz konusu beyliğin 150 yıl bölgede hüküm sürmesi, ayrıca bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynaması açısından stratejik bir merkezdir. Bu nedenle burada miras köyü konsepti planlıyoruz. Eskipazar arkeolojik alanı yalnızca tescilli eserlerin restore edilerek klasik bir ören yeri düzenlemesiyle değil çevresiyle yaşayan bir merkez olarak ele alınmasının daha faydalı olacağını düşündük. Bu amaçla yanında şehitlik ve küçük hamamın bulunduğu parselleri dahil ederek bütüncül bir miras köyü projesi yapılaması için çalışmalarımıza başladık.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar resim sergisini gezerek incelemelerde bulundu. Resim sergisi bugün ve yarın halka açık olacak. Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim