Proje tanıtım toplantısında konuşan Sahrada Açan Güller Derneği Başkanı Nurten Kelebekli, “Bizleri heyecanlarından ve aynı derecede sorumluluk yükleyen bu güzel projeye desteklerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Hepimiz biliyoruz ki 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’nun kapıları bizlere açıldı. Malazgirt Meydan Muharebesinde görev alan komutanlar ve Gaziler burayı birer Türk toprağı, islam toprağı yapmak için canlarıyla, başlarıyla bütün ömürlerini ortaya koyarak mücadele ettiler. Anadolu’da kurulan ilk Türk Beyliklerinden sonra kurulmuş olan en önemli ikinci beylikler arasında ismini zikredeceğimiz Hacıemiroğulları Beyliği, Trabzon’un batısından Samsun’un doğusuna kadar alanı içerisine alan ve bu topraklarda islamlaşmayı ve Türkleşmeyi başlatan, buralarda bırakmış oldukları eserleriyle günümüze kadar aslında bu toprakların bir nevi tapu senedi görevi gören bir vasiyeti bir emaneti bizlere bırakmışlardır. Bizim projemizde isminin de geçmiş olduğu üzere saklı kalmış tarih olan Hacıemiroğulları Beyliğini İsmail Kahraman’ın uzun yıllara dayanan özverili çalışmaları, gayreti ve burada bizlere elçi olan aynı şekilde özverili çalışmaları olan Muzaffer Günay hocamın da elçilik yapmasıyla bizlerin bir nevi duası olan yani vatana, milli ve manevi değerlere duymuş olduğumuz özlemi olan böyle bir sorumluluğunun içerisinde yer almaktan şahsım aynı zamanda Sahrada Açan Güller ve Ordu’yu temsilen burada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu projenin hayırlı sonuçlanması en büyük temennimiz.” Dedi.

“TÜRK SANCAĞININ DALGALANMASINDA BÜYÜK KATKILARI OLDU”

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Prodes ile Sahrada Açan Güller Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirilen Sosyal Sorumluluk Projesinin amacı hakkında da bilgi veren Başkan Kelebekli, “Osmanlı öncesi döneminde Türk tarihine damga vurmuş ve Osmanlı Devleti’ne tabi olarak önemli katkılar vermiş olan Hacıemiroğulları Beyliği özellikle Ordu ve Orta Karadeniz’de ciddi mücadeleler vererek Türk sancağının dalgalanmasına büyük katkılar sunmuştur. Yaklaşık 150 yıl bölgenin hakimi konumunda olan Hacıemiroğulları Beyliğinin bölgeye ve Osmanlıya katkılarının yanı sıra Türkmenlerinde bölgeye yerleşmesinde öncülük etmişleridir. O nedenle bu topraklar İslamlaşmış ve Türkleşmişlerdir. Ağırlıklı olarak Ordu çevresinde Osmanlıya önemli katkılar sunan beylik maalesef güncel tarihimizde hak ettiği değeri ve yeri bulamamıştır. Araştırmalar bu katkıyı göz önüne çıkarmak ve saklı kalmış hazineyi bizlere emanet edenlerin emanetini yerine getirmek üzere gönüllülük esasıyla inşallah tamamlanacaktır. Döneminde değerlendirilmesi yapılarak aktarılacaktır. Ayrıca, bu projeyle milli ve manevi tarih bilinci ve kültürün oluşması ve vatan sevgisinin yeni nesillere anlatılması, özellikle Ordu özelinde bölgenin tanıtılması ve yeni nesillere aktarılan bu bilgiyle yeni nesillerinde bu sorumluluğu üstlenmesi sağlanmak istenmektedir.” İfadelerine yer verdi.

“MİLLİ ŞUUR OLUŞTURACAĞIZ”

Başkan kelebekli, “ Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulması aşamasından sonra verdikleri destek ile önemlilikleri ger geçen daha da artan Hacıemiroğulları Beyliğinin gelecek nesillere aktarılması ve tarihte saklı kalmış değerlerimizin ortaya çıkarılması, milli değerlerimizin bilinmesi ve özellikle tarihimizle ilgili milli şuur oluşturulması temel hedeflerimiz arasındadır. Bir milletin tarihi hafızasıdır. Hafızası olmayan milletler yok olmaya, başka milletlerin kontrolü altına girmeye ve bu tarihi süreç içerisinde kendi kimliklerinden uzaklaşmaya mahkumdurlar.” Diyerek projenin önemine dikkat çekti.

Projenin konusunu da anlatan Başkan Kelebekli, “Osmanlı İmparatorluğu kuruluşu öncesi ve sonrasında Ordu’nun ve Orta Karadeniz Bölgesinde büyük mücadeleler vererek Türkmenlerinde bölgeye yerleşmesine katkıda bulunan Hacıemiroğulları Beyliği ile ilgili araştırmalar yaparak proje kapsamında belgesel çekimi ve görsellerle doğrudan beyliğin, bölgenin ve saklı kalmış tarihin gün yüzüne tüm detaylarıyla ortaya çıkartılarak tarihi ve kültürel değerlerin öğretilmesi, genç nesillere tarih bilincinin olumlu yönleriyle aktarılması temel gayemizdir. Bu projemize genç nesillere ulaştırırken hedeflediğimiz aşamalar projenin tanıtımında, okullarda bilgilendirici anlatımların tertip edilmesi, Hacıemiroğulları Beyliği adı isminde fidan dikilmesi, Hacıemiroğulları Beyliğinin ilk Anadolu topraklarında kuruluş aşaması olan, kuruluş noktası olan yerlerde ziyaretlerde bulundurulması, Hacıemiroğulları Beyliğinin şuan ismiyle zikredildiği Kaleköy Mesudiye sınırları içerisinde bulunan Kaleköy mevkiinde Kale incelemelerinde bulunulması ve ayrıca hala günümüze kadar ailenin fertleri içerisinde yer alan ve soy isimleriyle ailenin devamlılığını sağlayanlara da bir nevi vefa öncülüğü hakkı tanınması bu projenin dahilinde yer almaktadır.” Dedi.

“ORDU’NUN ZENGİNLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”

İsmi Saklı Kalmış Değerler Hacıemiroğulları Beyliği adı altında bir kitap ve belgesel hazırlanarak ulusal ve yerel tv programları hazırlanılması, projenin çıktığı ilk andan sonuçlandığı ana kadar bütün bunların kayıt altına alınarak bir nevi tarihi bir arşiv belgesi görevi görmesi de hedeflerimiz arasında diyen Başkan Kelebekli, “Milletimizde kahramanlık duygusu, vatanseverlik duygusu, milli ve manevi değerlerine sahip çıkma bilincinin ve şuurunu geliştirerek tarih ve kültür bilinciyle çok önemli bir kazanım elde etmek hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle projenin en önemli gerekçesi geçmişini bilmeden, tarih ve medeniyetinden kopuk olarak yetişmiş genç nesillere medeniyetinin yardımlaşma, dayanışma, iyilikte yol gösterici olma, sorumluluk alma ve bize yakışan eskiye dair kimliğimizi geri kazanmak hedefimizdir. Ordu özelinde bölgenin milli, manevi, kültürel değerlerini tanıtmak, önemini anlatmak ve kayıt altında tutarak nesillere ulaştırmak hedefimiz arasında yer almaktadır. Biz biliyoruz ki Ordu ilimiz içerisinde olan tabiatı ile deniziyle her türlü zenginliğiyle bu proje ilimizin ve çevre illerimizin zenginliğini ortaya çıkaracaktır.” Şeklinde konuştu.

Tanıtın konuşmasının ardından Sahrada Açan Güller Başkanı Nurten kelebekli tarafından projenin ortaklarından olan ve Hacıemiroğulları Beyliği konusunda ciddi çalışmaları bulunan İsmail Kahraman’a plaket verildi. Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim