Şanlıtürk, “2020’nin Ağustos ayında Doğu Karadeniz’de olan sel felaketi bu sefer 2021’de Batı Karadeniz’de Kastamonu ve Bartın ilimizde de felaket derecesinde bir sel afeti oldu. 2021’in yazında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gördüğü en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Özellikle Batı ve Güney taraflarında 166 noktada aynı anda çıkarılan birçoğunun terör örgütünün sabote ettiği bu yangınlarda gerçekten ciğerimiz yandı ve  Ordulular olarak ekonomik kriz yaşadık ” Dedi.

Bal üretiminde düşük rekolte beklentisi olacak

Başkan Şanlıtürk, Ordu’nun en önemli ihracat ürünü olan fındıktan sonra gelen bal üretimine de değinerek şunları söyledi; “fındıktan sonra bal üretiminde de ordu  Türkiye’de 1. Sırada yer alıyor. Bu manada Batı ve Güney illerimizde çam balına giden arıcılarımız geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınları sebebiyle çam balı üretiminde zorlandı ve üretimde düşüş beklentisi olacak.

İnşallah 2022 enflasyonun kontrol altına alındığı bir yıl olur

Amerika Birleşik Devletlerinin ülkemize bir takım yaptığı yaptırımlar var, dış destekte ekonomiye saldırılar var. Bu manada Türkiye’nin ekonomik anlamda yapısal problemleri de eklendiğinde özellikle 2021’in Aralık ve Kasım aylarında döviz kurundaki inanılmaz yükseliş vatandaşlarımızı çok ciddi manada etkilemiştir. Bu manada 20 Aralıkta yine hükümetin aldığı önlemlerle birlikte döviz kurlarında sert bir düşüş oldu. Bir nebze rahatlamış olsa da enflasyon beklentileri gerçekten yüksek oldu. Özellikle Aralık ayında ki yüksek enflasyon ülkemizde ki enflasyonun çıkmasına vesile oldu. 2022 yılında inşallah bu ekonominin enflasyonun kontrol altına alındığı bir yıl olur.” Diye konuştu. 

2021 yılında 225 milyar 368 milyon dolar ihracat gerçekleşti

Şanlıtürk, hükümetin almış oldu önlemler var bu pandemiden dolayı dünya da üretim bantları durmuştu. Buradan bizim Türkiye ihracatçılarından da Allah razı olsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin gördüğü en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. 2021 yılı içerisinde 225 milyar 368 milyon dolar gibi yüksek bir ihracatla karşılandı bu gerçekten ülkemiz açısından güzel oldu. Belirli sektörlerde enflasyondan dolayı bazı maliyet fiyatları arttı vatandaşımız da olumsuz etkilendi ancak ülke olarak ihracatın yüksek çıkması bizi mutlu etti. “ şeklinde konuştu.

Dış ticarette ithalat ve ihracat arasında ki dengenin yani ithalatın ihracatı karşılaması yüzde 84’lere yaklaştığını dile getiren Şanlıtürk şunları söyledi;  “Bu Cumhuriyet tarihinde en yüksek rakamdır. İnşallah ihracatımız bu hızla giderse gelecek 3-5 yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti dış ticaretimiz ihracatta fazlasını verecek. Bunun ilk örneğini 2021 yılı içerisinde Avrupa Birliği ile yapmış olduğumuz dış ticarette 7. 7 milyar dolar fazla verdik. Bu da ihracatın fazla olması dış ticaret açığının kapanması anlamında da bize  mutluluk verici rakamlardı.” Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim