Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş yüzde 6 Teşvik konusunda açıklama yaptı. Açıklamasında 6486 Sayılı Kanun’la yürürlüğü giren ve Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdam imkanlarının artırılması için verilen kanun ekindeki listede yer alan illerde ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikinden yararlanma süresinin 31.12.2019 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Bahadır Baş; “içinde bulunduğumuz ekonomik durumlarda göz önünde bulundurulduğunda üretim ve istihdam da büyümeyi devam ettirebilmek için 6 puanlık sigorta prim teşvikinin uzatılması üretim ve istihdamı olumlu yönde etkileyecektir. Bununla ilgili üst birliğimiz olan TÜRMOB aracılığıyla süre uzatımı için Cumhurbaşkanlığı nezdinde gerekli girişimler yapılmıştır. Sigorta prim bildirgelerinin 2020/Ocak döneminin verilme süresine (23 Şubat) az kalması nedeniyle 6 puanlık yasa teşviki ile ilgili süre uzatımının yapılıp yapılmayacağı hususunda kamuoyuna açıklama yapılması yerinde olacaktır” dedi.

Pek çok uygulamanın son dakika uzadığı için yüzde 6 teşvik konusunda da uzama beklendiğini belirten Baş;  “İlgililerin eğer bir uzama söz konusu değil ise bunu ifade etmeleri SGK işlemlerinin son dakikaya bırakılmaması için önem arz etmektedir. 51 ilde SGK bildirgeleri bu beklenti nedeniyle onaylanamamaktadır. Meslektaşlarımız son dakika bir değişiklik olabilmesi ihtimali nedeniyle işverenlerin hak kaybına uğramaması için Ocak SGK bildirgelerini onaylamamaktadırlar. Muhasebeci, Mali Müşavirler bu bildirgeleri son dakika onayladıklarında ise sistemsel sorunlar oluşabilecektir” dedi.

Baş, yüzde 6 teşvik konusunda yaşanan belirsizliğin de giderilmesini beklediklerini sözlerine ekledi. * Haber: Cüneyt KARAOĞLAN

Editör: TE Bilişim