Toprak Mahsulleri Ofisi 2 Mart Pazartesi gününden itibaren fındık satışına başlayacak. Ordu’da bu tarihten itibaren 4 bin 500 ton levant kalite fındık satışı yapılacak. Satıştan sonra Mart ayının ikinci haftasında tekrar talep toplanacak.

ARSLAN SOYDAN: “TMO ELİNDEKİ FINDIĞI ÇIKARMLI”

TMO’nun fındık satışı hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Biz üreticiler açısından baktığımızda TMO, 2019 yılı hasat sezonunda fındık alımı gerçekleştirdi. Burada TMO önemli bir görev yaptı. TMO elinde bulundurduğu fındığı önceki yıllarda olduğu gibi değerlendirmesi gerekir çünkü yeni bir hasat dönemine giriyoruz. Bu nedenle TMO elindeki fındığı elden çıkarmalı ki yeni sezonda müdahale anlamında, depoları boşaltması anlamında güçlü olması gerekiyor.” Diye konuştu.

“ÜRETİCİLER AÇISINDAN OLUMSUZ BİR DURUM YOK”

Bu süreçte planlanmanın iyi yapılması yönünde bizim taleplerimiz oldu diyen Başkan Soydan, “Piyasanın olumsuz etkilenmemesi ve yeni sezon fiyatlarının bundan olumsuz etkilenmemesi açısından taleplerimiz oldu. TMO piyasaya fındık sürme kararı aldı. Bu üreticiler ve serbest piyasa açısından olumsuz değil. TMO yeni sezona kademeli satış yaparak hazırlık yapıyor. Olumsuz bir süreç değil. Zaten üreticinin elinde fındık yok. TMO’nun elinde de aşırı bir fındık yok. Piyasada istikrarın sürmesi açısından olumlu. TMO’nun belirlediği fiyatlar da olumlu. Yeni hasat sezonunda bu fiyatlar çevresinde oluşmasını bekliyoruz. Bizim tarafımızca bu olumlu. Bunda kimse bir olumsuzluk aramasın. TMO da artık fındık piyasasında garantördür.” Dedi.

ATAKAN AKÇA: “SERBEST PİYASANIN ÜSTÜNDE BİR FİYAT AÇIKLANDI”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise yaptığı değerlendirme de, “TMO zaten elindeki fındığı bir şekilde satacak. Bizim burada isteğimiz fındığın değerinde satılması ve serbest piyasayı düşürmemesi yönündeydi. TMO bu kararı aldıktan sonra yaptığı açıklamada Ordu levant kaliteye 20.5 TL, Giresun levant kalite fındığa da 21 TL fiyat verdi. Dolayısıyla serbest piyasanın üstünde bir fiyat açıkladı. Bu üretici açısından sıkıntılı bir süreç değil.” İfadelerine yer verdi.

“TMO’NUN UYGULAMALARI ÜRETÜCÜMİZ AÇISINDAN OLUMLU”

Bana göre sanayici açsından da sıkıntılı bir durum yok diyen Başkan Akça, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Çünkü, TMO’nun yapmış olduğu satış politikası kurumu önümüzdeki sezonda piyasada olabilecek duruma getirecek bir avantaj. Bizim üreticimizin regülasyon görevi görecek bir kuruma ihtiyacı var. Dolayısıyla bunu da TMO üstlenmiş durumda. Biz de bu görevi yapması için TMO’nun piyasada olmasını istiyoruz. Piyasada da olacaktır. Üreticilerimiz açısından sıkıntılı bir durum yok. TMO Türkiye’de 17 üründe garantördür. TMO’nun yapmış olduğu uygulamalar özellikle fındık ürünü açısından önemli bir tavır.”  Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim