YÖK, koronavirüs tedbirleri kapsamında şahsen kayıt işlemlerindeki yoğunluğu ve sosyal mesafe risklerini azaltmak amacıyla öğrencilerin de taleplerini dikkate alarak üniversitelere e-kayıt tarihleri 6 Eylül Pazar günü saat 23.59’e kadar uzatılmasına karar vermişti.

Bu kapsamda, üniversite adaylarının, tüm devlet üniversiteleri ile e-kayıt hizmeti sunan 61 vakıf üniversitesine e-kayıt işlemleri bu tarihte sona erdi. Elektronik kayıt yapabilecek öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğunun YÖK’ün e-kayıt kolaylığından istifade ettiği görüldü.

627 bin 532 öğrenci e-kayıt kolaylığını tercih etti

Bu yıl tüm devlet üniversiteleri ile elektronik kayıt uygulamasına dâhil olan 61 vakıf yükseköğretim kurumu, isteyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt yaptırma imkânı sundu.

Elektronik kayıt yapabilecek 729 bin 57 kişiden 627 bin 532’si üniversite kaydını YÖK’ün 2014-2015 öğretim yılından beri e-devlet kapısı üzerinden öğrencilerin hizmetine sunduğu e-kayıt uygulaması üzerinden gerçekleştirdi.

Kayıt işlemlerinde öğrenci ve ailelerine büyük tasarruf sağlandı

Bu yıl, elektronik kayıt sayesinde yaklaşık 400 milyon lira tasarruf sağlandığı tahmin ediliyor. Hesaplama öğrencilerin kayıt yaptırmak için en az bir veli ile üniversitenin bulunduğu şehre gittiği, bir gece konakladığı, gidiş dönüş yol parası ve yemeğe harcadığı miktar göz önüne alınarak yapıldı. Bu rakamın, kayıt yaptıran öğrencilerin bir bölümünün arkadaşları veya ailesinden daha fazla kişiyi götürdüğü dikkate alındığında daha da fazla olduğu düşünülüyor.

Geçen yılki tasarruf tahmini 280 milyon lira idi

YÖK’ün geçen yılki verilerine göre elektronik kayıt yaptırabilecek 647 bin 716 adaydan yüzde 78’ine karşılık gelen 504 bin 271’i elektronik kayıt yaptırmış ve bu sayede tahmini 280 milyon lira tasarruf sağlanmıştı. Bu sene bu tasarruf oranının 120 milyon liralık artışla yaklaşık 400 milyon liraya çıktığı tahmin ediliyor.

Kayıtlarda salgın bulaşma riskleri büyük oranda azaltıldı

Bu yıl e-kayıt ile öğrenci ve aileleri ile üniversiteler büyük oranda maddi tasarruf sağlarken aynı zamanda küresel koronavirüs salgınına yönelik sosyal mesafe kuralı doğrultusunda tedbir de alınmış oldu. Kayıt yapmak için üniversitelerine gitmek zorunda olmayıp evlerinde bilgisayar başında bu işlemlerini kolayca yapabildiler. Bu sayede şahsen kayıt işlemi yapan öğrenci sayısında büyük oranda düşme yaşandı. Bu düşüş sayesinde başvuru işlemleri esnasında sosyal mesafenin sağlanamaması ve şehirlerarasındaki hareketlilik gibi risklerde de azaltıldı. *Haber: Erkan DOĞAN / BSHA

Editör: TE Bilişim