Ünye Belediyesi, ilçenin tarihi, kültürel değerleri ve kalesiyle UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için çalıştay düzenlendi.

Çalıştay kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ünye’ye gelen akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar çeşitli sunumlar gerçekleştirdiler.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ilk gün oturumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

-“Ünye, ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahiptir”-

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, çalıştayda yaptığı konuşmada, Ünye’nin ilimizin turizm potansiyeli bakımından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ünye ilçesi 17 bin yıllık tarihi, evrensel sevginin sembolü Yunus’un ebedi ikametgahı, 72 medeniyetin konağı, kaleleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları, kadıları, tarihi ahşap sivil mimari örnekleri, misafirperver halkı, özgün yemek kültürü, konaklama imkanları, marka sahili ve doğal güzellikleri bakımından ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahiptir. Bugün ilçemizde düzenlenen Ünye Kenti Kültürel Mirası, UNESCO Dünya Mirası ve Ünye Kalesi Çalıştayı bu bakımdan çok önemlidir.” dedi.

-“İlçemiz UNESCO’ya girmeyi hak ediyor”-

AK Parti Ünye ilçe Başkanı Kenan Selim Argan, Ünye’nin M.Ö. 15 bin yıla kadar uzanan çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Ünye hakikaten UNESCO’ya girmeyi hak eden bir ilçe. Çünkü M.Ö. 15 bin yıla kadar devam eden bir medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir kent. Selçuklular dönemine, Beylikler dönemine, Osmanlı dönemine ve son dönemde de Cumhuriyet dönemine atıfta bulunan, çok güzel tarihi ve kültürel varlıkları barındırıyor. Diğer taraftan Ünye bir kadılar şehri, kaptanlar şehri, Hititlerin tabiri ile güneşin denizden doğup, denizden battığı kadim şehir. En önemlisi de Yunus Emre kenti. Yunus Emre Ünye’nin bağrında yatmaktadır.” diye konuştu

-“Ünye’nin UNESCO listesine girebilmesi için çalıştay önemli bir adım”-

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, çalıştayın düzenlenmesiyle, Ünye’nin UNESCO Kültürel Miras listesine girebilmesi için önemli bir adım atıldığının altını çizerek, şunları söyledi:

“Ünye’mizde kentin kültürel mirasının UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi çalıştayını düzenlemek için yola çıktığımızda Ünye Kaymakamımızla ve diğer ilgililerle birlikte istişaremizi yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da görüşme yaparak böyle bir çalışmayı organize etmenin gayreti içerisinde olduk. Çıktığımız bu yolda bizi bilgilendirmek üzere ve Ünye Kalesi’nin de UNESCO Kültürel Miras listesine girme yolculuğunda aramızda bulunan değerli hocalarımızda, bunun hangi istikametlerde, hangi süreçlerden geçerek, bu yolculuğu nasıl izleyeceğimiz noktasında bize ufuk açmak ve yol göstermek için aramızdalar. İlçemizin turizmi açısından güzel bir organizasyon olduğu kanaatindeyim. Bu çalıştay, Ünye’nin UNESCO listesine girebilmesi için önemli bir adım.”

-“Ünye, derin bir tarihi ve kültürel birikime sahip”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye’yi ülkemizin diğer il ve ilçelerden ayıran birçok özelliklerinin olduğunu ifade ederek, “Düzenlenen bu çalıştay, Ünye’mizin kültürel mirasının bilimsel verilerle ortaya konulması ve Ünye Kalesinin UNESCO tarih mirası içerisinde yer alabilmesinin önünü açacak. Ünye Anadolu’nun birçok noktası gibi son derece derin ve kadim bir tarihi ve kültürel birikime sahip. Ama Ünye’mizi diğer il ve ilçelerden ayıran en büyük özellik bunun yaşayan bir miras olarak kent bütünü içerisinde bu ilçenin paydaşları, bu ilçede yaşayan sakinler olarak bugüne değin sağlıklı bir şekilde taşınıp getirilebilmiş, korunuyor ve sahiplenilebiliyor olmasıdır. Bu anlamda Ünye, kent kültürünün, kent bilincinin birçok ile ve ilçeye göre üst seviyede olduğu bir ilçemizdir. Bugün gerçekleştirdiğimiz çalıştayda bunun en somut göstergelerinden bir tanesi. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Tavlı’ya düzenlenen bu çalıştaydan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim