“Türkiye Yeni Bir Döneme, Yeni Bir Yönetim Anlayışına Kavuştu”

24 Haziran seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilerek, 9 Temmuz’da yapılan görkemli törenle görevine başladığını ve Türkiye’nin yeni bir döneme, yeni bir yönetim anlayışına kavuştuğunu söyleyen Vali Seddar Yavuz, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin de yayınlanmaya başladığını hatırlattı ve tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinden yayınlanan kararnameleri dikkatle okumalarını, kendi görev ve sorumlulukları ile ilgili gelişmeleri takip etmelerini istedi.

“Avrupa’nın Göbeğinde Soykırım! Unutmadık, Unutturmayacağız”

Konuşmasında, 11 Temmuz 1995 yılında yaşanan ve büyük bir insanlık trajedisi olan Srebrenitsa katliamının üzerinden bugün 23 yıl geçtiğini ve yaklaşık 8 bin 500’e yakın Boşnak’ın Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde katledildiğini ve adeta soykırım gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Yavuz, “Maalesef medeni dediğimiz batı, bu insanların katledilmesini seyretti. Hakkı ve hukuku haykıracak, yeni bir güce ihtiyacımız olduğunu hepimiz bilmeliyiz. O yüzden hepimiz daha çok çalışmalı, daha çok emek vermeli ve yeniden büyük Türkiye’yi inşa etmeliyiz ki, böylesine zulümlere, katliamlara ‘dur’ diyebilme şansını elde edebilelim. Hepimiz daha şuurlu, daha bilinçli, kamu kaynaklarını daha etkin, daha verimli kullanan, gerçekten hizmet ve yatırımları takip eden bir anlayışla çalışmalıyız ve bu ülkeyi yüceltmeliyiz” diye konuştu.

“Yeni Yapılanmayla Birlikte Yürütme Adına İldeki Hizmetler Vali Koordinesinde Yürütülecek”

Yeni yönetim sistemiyle birlikte Valiliğin ve Kaymakamlıkların fonksiyonunun değiştiğine vurgu yapan Vali Yavuz, ”Yeni sistemle birlikte bölge ve il müdürlükleri başta olmak üzere birçok kurumun varlığı ile atama usulleri değişti. Valilerin ataması direkt Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Mülki idare amirlerinin atama biçiminde çok büyük değişiklik yok. Ancak, belirli üst kamu yöneticilerinin atamaları da Valilerde olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılacak. Bununla birlikte Valilerin görev tanımı da değişti. Valiler, Sayın Cumhurbaşkanının ildeki temsilcisi ve yürütme vasıtası olarak tanımlandı. Dolaysıyla yeni değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanı temsilcisi sıfatıyla yürütme adına ildeki hizmetler, Vali koordinesinde yürütülecek. İl ve bölge müdürlükleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıkların yapılanmaları da buna göre değişim gösterecektir” şeklinde konuştu.

“Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Yeni Döneme Hızlı Adapte Olmalı”

“Devlette hızlı bir değişim ve dönüşüm var. Bu değişime hepimizin ayak uydurması gerekir. Bu sadece yönetim biçimi değişikliği değil, bir zihniyet değişikliğidir aynı zamanda” diyen Vali Yavuz, ”Bu zihniyet değişikliğine adapte olmalıyız. çokta kolay görünmüyor. Özellikle bürokrasinin hızını arttırması gerekiyor. Gereksiz, yetkisiz müdahalelerin azalacağı bir sürece geçiyoruz. Bu hepimiz açısından fevkalade önemli bir süreç. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, bu yeni döneme hızlı bir şekilde adapte olması gerekir” diye konuştu.

Vali Seddar Yavuz daha sonra ilimizde 2018 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla yapılan kamu yatırım projeleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Vali Yavuz, ”Kamu yatırım proje sayısı 302’dir. Bu yatırımların toplam proje bedeli yaklaşık 6 Milyar 528 Milyon TL olup önceki yıllar harcaması 2 Milyar 430 Milyon TL,yılı ödeneği 1 Milyar 207 Milyon TLve yıl içi harcaması 665 Milyon TL’dir. Yatırımlarda projelerin toplam bedeline göre %47,41 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Ordu’da yürütülen 302 kamu yatırım projesinden 178 adedi devam eden projelerdir. 27 adedi proje, 30 adedi ihale, 7 adedi sözleşme aşamasında ve çeşitli nedenlerle başlanamayan proje sayısı ise 9’dur. 51 adet projede %100 fiziki gerçekleşme sağlanarak yatırımlar tamamlanmıştır. İlimizdeki 302 yatırım projesinin 119 adedi Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerine aittir” şeklinde konuştu.

Vali Seddar Yavuz, ”İlimiz yatırımcı kurum ve kuruluşların devam eden projeleri ile bu yıl ve önümüzdeki yıl geçekleştirilecek projeler için çalışmalara, hazırlıklara ve ihalelere hız vererek zaman kaybetmeksizin işe başlanması büyük önem arz etmektedir. Kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve hizmetlerin yapılması sırasında, kamu kurum ve kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanarak yardımlaşmanın arttırılmasında kaynakların daha etkili, verimli, tasarruflu kullanılmasında kamu kurum ve kuruluş amirleri sorumluluk bilinci içinde görev yapacaklardır. İl koordinasyon kurulu toplantısında mülki amir tarafından dile getirilen koordinasyon ve işbirliği hususları ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi ve alınan kararlar hakkında iş ve işlemlerin zamanında yapılarak Valiliğimize bilgi vermesi gerekmektedir” diyerek, konuşmasını tamamladı.

2018 Yılında Sektörlere Göre Gerçekleşen Yatırımlar İse Şöyle;

Ulaştırma sektöründe; tamamlanan 4, devam eden 41, proje aşamasında 1 ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 2 adet proje olmak üzere toplamda 48 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 5 Milyar 110 Milyon TL olup bugüne kadar toplam 2 Milyar 349 Milyon TL harcama yapılarak % 46 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Eğitim sektöründe; tamamlanan 6, devam eden 11, ihale aşamasında 5, sözleşme aşamasında 1 ve başlanamayan 5 adet proje olmak üzere toplamda 28 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 228,7 Milyon TL’dir. Toplamda 209 Milyon 99.5 Milyon TL harcama gerçekleştirilerek %43,5 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Tarım sektöründe; tamamlanan 4, devam eden 37, ihale aşamasında 3 ve sözleşme aşmasında 1 adet proje olmak üzere toplamda 45 adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 253,8 Milyon TL olup bugüne kadar 111,3 Milyon TL harcanarak %43,8 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Sağlık sektöründe; tamamlanan 1, devam eden 8, proje aşamasında 2 ve ihale aşamasında 12 adet olmak üzere toplamda 23adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 103,1 Milyon TL olup 18,8 Milyon TL harcanarak %18,2 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Turizm sektöründe; tamamlanan 3, devam eden 11, proje aşamasında 2, ihale aşamasında 2 ve başlanamayan 2 adet proje olmak üzere toplamda 20 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 49 Milyon TL olan bu yatırımlarımıza bugüne kadar 34 Milyon TL harcanarak %69,3 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Enerji sektöründe; 3 adet tamamlanan, 6 adet proje aşamasında olmak üzere toplam 9 adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 60,7 Milyon TL olup 23,8 Milyon TL harcama yapılarak % 39,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Konut sektöründe; tamamlanan 1, devam eden 11, ihale aşamasında 3, proje aşamasında 7,sözleşme aşamasında 3 adet proje olmak üzere toplam 25 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 113 Milyon TL olan bu projelere toplamda 69,2 Milyon TL harcanarak % 61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

İmalat sektöründe; 1 adet devam eden proje bulunmaktadır. Toplam bedeli 7 Milyon TL olan bu proje için bugüne kadar 2,7 Milyon TL harcama yapılarak % 38,5 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Madencilik sektöründe; devam eden 1 adet projenin toplam bedeli 5,2 Milyon TL olup bu proje için bugüne kadar 5,06 Milyon TL harcama yapılarak %97,3 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Diğer Kamu Hizmetleri sektöründe; tamamlanan 29, devam eden 57, proje aşamasında 9, ihale aşamasında 5, sözleşme aşamasında 2 adet proje olmak üzere toplam 102 proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 597,3 Milyon TL olan bu projelere toplamda 381,3 Milyon TL harcanarak % 63,8 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Toplantıda, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ilçelerinde yürütülen proje ve yatırımların son durumları hakkında bölge müdürlerinden detaylı bilgiler de aldı.    *YENİDÖNEM

Editör: TE Bilişim