Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü erken fındık hasadının zararlarına ilişkin şu önemli bilgilere yer verdi:

Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri…

  1. Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları,
  2. Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması,
  3. Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması,
  4. Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi,
  5. Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi,

    Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meydana gelen olumsuzluklar…
  1. Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar.
  2. İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar, bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer.
  3. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Erken hasat edilen fındıkların dokusu yeterince sertleşemeyeceği için depolama ömrü azalacak ve depoda kolaylıkla bozulabilecektir.
  4. Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır.


    EN İYİ HASAT FINDIĞI DÖKEREK TOPLAMAK…
    Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir. Haber: Derya KARA


     
Editör: TE Bilişim