Adını kutlandığı Ramazan ayının son gününden alan Ramazan Bayramı, 30 gün boyunca tutulan oruçlardan sonra bir şükür göstergesidir.

Ramazan kelimesi Arapça “ramad” kökünden gelmektedir. Türkçesi kuru sıcak demektir. İlk oruç tutulan yılların sıcak yaz günlerine gelmesi sebebiyle bu ismin uygun görüldüğü rivayet edilmektedir.

Osmanlı’da ise Ramazan Bayramı’nı, Şeker Bayramı olarak anma adeti vardı. Kökeni Fatih Sultan Mehmet’e kadar dayanan bayram merasim ve şenlikleri ilk zamanlar yalnızca saray ve saraya bağlı birimlerde kutlanırken, sonrasında halka yayılmış ve zengin sınıfın merasimi olmaktan çıkmıştır.

Ramazan ayının sonlarında askerlere tatlı ikram edilmesi ile başlayan, sonrasında halkın oruç sonrasında tatlı yemesi ve oruç dönemi tamamlandıktan sonra insanlara şeker ve tatlı ikram edilmesi ile devam eden bu gelenekler neticesinde Osmanlı döneminde Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı olarak da anılmaktaydı.

Bayramlar; vecibeleri yerine getirmek, küslükleri, geçimsizlikleri ve düşmanlıkları bitirmek için bir nevi fırsattır. Bayramın coşkusunu hissedebilmek için çevrenizde sizden ilgi bekleyenleri maddi ve manevi sevindirmek gerekir. Bayramlar; ölmüşlerinizi, hayattaki büyüklerinizi hatırlamak, güçsüzlere yardım etmek için çok iyi bir vesiledir.

Hakkıyla yaşanan ve yaşatılan bir Ramazan Bayramı olması dileği ile, tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.