Horlamanın “uyku sırasında nefes alıp verirken duyulan gürültülü ses” olarak tanımlanabilir. Solunan havanın  burun ve boğaz arkasından ya da daha alt bölümlerden  rahat bir şekilde geçemediğinde ortaya çıkar. Uyku sırasında gevşeyen, yumuşak damak, dil ve boğaz dokuları solunum yolunu daraltır ve havanın geçişi sırasında da gürültülü bir şekilde titreşirler. Horlama, uyumakta olan kişinin nefes almakta zorlandığı anlamına gelir.

Horlamayı zararsız görmemek gerekir

Horlamanın ciddiye alınması gerekir. Horlamayı zararsız görmemek gerekir çünkü uyku sırasında gerektiği gibi nefes alamamak sağlığınız açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

Uyku apnesi şüphesinde uyku testi yapılmalı

Horlamanın nedenini bulmak için burun boşluğunun, boğazın ve gırtlağın muayene edilmesi gerekir. Horlamanın uyku apnesi hastalığının da belirtilerinden biri olması sebebiyle öncelikle  uyku apnesi  şüphesi  durumunda  polisomnografi  dediğimiz uyku testi yapılmalıdır.

Altta yatan başka hastalıklar olabilir mi?

 Muayene sırasında tespit edilebilen, burun yoluyla nefes almaya engel olan bu nedenle ağız solunumuna yol açıp horlamaya sebep olabilen  bir hastalık  örneğin septum deviasyonu, nazal polipler, konka hipertrofileri , allerjik nezle ve burun boşluklarında yer kaplayan oluşumlar varsa  bu hastalıkların tedavi edilmesiyle horlama düzeltilebilir.

Normalden daha uzun bir dil de horlamaya yol açabilir

Bunun dışında ağız boşluğu ve arkasındaki bölümün yapısı ve pozisyonunun horlamanın  nedeni  olabilir. Örneğin normalden daha uzun ve yumuşak bir küçük dil oldukça gürültülü bir horlamaya neden olabilir. Bademciklerin büyük olması da horlama nedenleri arasında sayılabilir. Yumuşak damak, küçük dil ve bademciklere yönelik uygun cerrahi girişimler ile horlama düzeltilebilir.

Kilo vermek önerilebiliyor

Gerek muayene ve gerekse yapılan testlerle basit horlama tespit edilen hastalarda  çözüm  için  nedene yönelik cerrahi girişimlerin yanı sıra  günlük yaşamda yapılacak bazı değişiklikler  yararlı olabilir. Örneğin kilo fazlalığı varsa kilo vermek, uyurken sırt üstü yatmamak, yatmadan önce alkol almamak gibi çeşitli yöntemler  yararlı olabilir.  Sigara alışkanlığı  varsa mutlaka bırakılmalıdır.