Değerli dostlar!

H.z. Ömer (r.a.) nübüvvetin 6. yılında ve 33 yaşında Müslüman olmuştur. Ömrünü dine, islama vakfetmiş, Resulullah (s.a.v.) Efendimizle beraber bütün gazvelere iştirak etmiş ve Ebube Bekir Sıddık (r.a.) hazretlerinden sonra halife seçilmiştir. Adaletiyle ün yapmış, Dünya’da iken cennetle müjdelenmiş bir sahabidir. Aynı zamanda da resulullah (s.a.v.) efendimizin zevcesi mü'minlerin Annesi H.z. Hafsa validemizin babasıdır. Ve Ebubekir Sıddık hazretlerinden sonra Resulullah (s.a.v.) Efendimizin kayın pederidir.

H.z. Ömer (r.a.) ın vecizeli sözleri

"Adalet olmadıkça yönetimin, Edep olmadıkça asaletin, Cömert olmadıkça zenginliğin faydası olmaz.

" Dünyaya az meylet ki hür yaşayasın"

"Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz."

"Doğruluk her ne kadar seni öldürse bile sen ondan ayrılma"

"Çok konuşan çok yanılır. Çok gülenin heybeti ve hayası azalır.

"Güvenilmeyen arkadaşından sakın."

"Namaz kılan yaşlıyı severim ama Namaz kılan gence aşığım.

" Etrafındakilerin çokluğu seni aldatmasın. Çünkü yalnız ölecek yalnız dirilecek, yanlız hesap vereceksin."

"Adalet Mülkün Temelidir.

" Borcunu azaltırsan hür yaşarsın. Günahlarını azaltırsan rahat ölürsün."

"Allah seni birinin sevgisiyle rızıklandırdığı zaman gücün yettiğince o' sevgiye sıkıca tutun"

" Beni kimsenin bilmesi önemli değil. Rabbim bilsin yeter. Kim ne derse desin bana Rabbim kulum desin yeter."

" Bir kimsenin kıldığı namaza ve tuttuğu oruca bakmayınız. Konuştuğunda doğru söylüyor mu, kendisine bir şey emanet edildiğinde riayet ediyor mu, helal haram gözetiyor mu, İnsanlara merhametli davranılıyor mu ona bakın."

" Eşler arasında tartışma olursa iki tarafta ateş olmasın. Bir taraf su olsun ki mesele çözülsün."

Burada Hz. Ömer (r.a.)in başından geçen bir olaydan bahsetmek istiyorum. Eşinin geçimsizliğinden bıkan bir sahabi bir sabah eşini şikayet etmek için Hz. Ömer’in evine gider tam avlunun kapısına gelince avludan seslerin geldiğini duyar, Bakar ki Hz. Ömer (r.a)n hanımı H.z. Ömer’e (r.a) bağırıp çağırıyor. Ona sözler sarf ediyor, azarlıyor tehdit ediyor. Fakat buna H.z. Ömer'in ses çıkarmadığını sadece tebessüm ettiğini görüyor. Bunun üzerine gelen sahabi içinden "Sübhanallah ben derdimi Halifeye anlatmak için geldim. Fakat onun derdi benimkinden de büyük" diyerek kapıyı çalmadan oradan ayrılmak ister. Fakat H.z. Ömer onun geldiğini fark etmiştir. Onu içeri çağırır ve "Buyur bir şey mi söyleyecektin." der. Sahabi "Evet ya Emirel Mü'minin, ben buraya bana sıkıntı veren hanımımı sana şikayet etmeye gelmiştim fakat gördüm ki senin sıkıntın benden kat kat fazla onun için halime şükrederek geri dönmek istedim" der. Halife: "o benim evimin bekçisi, o benim çamaşırlarımı yıkıyor. Evimin bütün işlerini yapıyor. Çocuklarıma bakıyor. Bende onun ufacık serzenişlerine tahammülsüzlük edip ona bağırıp çağırmam doğru olmaz" diye cevap veriyor.

" Kişiye İmandan sonra verilen şeylerin en hayırlısı saliha bir kadındır."

"İnandığınız gibi yaşamazsanız yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız.

Cenab'ı Hak cümlemizi Resüllah (s.a.v.) Efendimizin ve sahabe-i kiramın yolundan giden kullarının zümresine ilhak eylesin. Amin

Selam ve dua ile hoşça kalınız.