Değerli dostlar! Cenabı Hak İnsanı beden ve ruh olarak yaratmıştır. Bedeninde ruhunda ayrı ayrı ihtiyaçları vardır Bedenin ihtiyaçları Yemek, içmek, uyumak, istirahat etmek vs.

Ruhun ihtiyaçları ise: önce yaradana iman etmek ondan sonrada o imanı ibadetler ile kuvvetlendirmek, kısaca Yaratıcın emirleri tutup yasaklarından kaçınmaktır.

Değerli dostlar eğer bir insan sadece bedenin ihtiyaçlarını yerine getirir ruhun ihtiyaçlarını yerine getirmezse ruh rahatsız olur adeta robotlaşır. Sadece ruhun ihtiyaçlarını yerine getirir bedenini ihmal ederse bu defa bedenen çöker ve rahatsız olur. İnsan orta yol tutmalı hem bedenin hem de ruhun ihtiyaçlarını eşit oranda karşılamalıdır. Bu hususta Resülüllah efendimiz devamlı ibadet eden, devamlı oruç tutan bir sahabeyi yanına çağırarak "İçinizde Allah'tan en ziyade korkanınız benim fakat ben yiyip içiyorum uyuyorum ibadet ediyorum bazen oruç tutuyorum bazen de iftar ediyorum sizde öyle yapınız" diye buyuruyor.

Değerli dostlar! Yüce Allah, bizim yaratıcımız ve varlık sebebimizdir. O'nu yücelmek bizleri yaratan ve sayısız nimetlerle donatandır. Bu nimetler karşısında, bize düşen görev Yüce Allah'a samimi ve içten bir şekilde kul olmak ve ibadet etmektir.

Bu, ömür boyu devam eden bir görevdir. Ayeti kerimede "Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et"(Hicr 99)buyurulmaktadır.

İbadet: Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığı gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleridir. Bu nedenle samimi bir şekilde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şey ibadettir. O'na şükretmek, O'nu yüceltmek, O'nu anmak, O'na dua etmek, hatalarımızdan dolayı O'na tövbe etmek, O'nun bizden istediklerini yerine getirip yasadışı şeylerden uzak durmak kulluk görevlerimizden bazılarıdır.

İbadet: Allah'a inanmanın, itaat etmenin ve O'na duyulan sevginin bir sonucu ve göstergesidir. İbadet: Rabbimize teşekkürümüzü sunmak, Onun büyüklüğünü ve yüceliğini ortaya koymak için kulluk etmektir. İbadetlerin temel gayesi İnsanın Allah ile olan bağını ve ilişkisini korumak ve güçlendirmektir.

Değerli dostlar! Günümüzde bazıları "Namaz kılmıyorum ama kalbim temizdir Allah kalp temizliğini emrediyor" diye zırvalıyorlar

Bende buradan bu gibilere soruyorum: Acaba kalbini hangi deterjanla temizlediniz. Evet, İslam kalp temizliğidir fakat onun temizliği ancak Allah'a ibadetlerle olur. Bka türlü kalp temizlenemez. Bazı cahillerde "Namaz Allah ile kulun arasındadır Allah affeder" diyorlar. Evet Allah'ın kullarına merhameti sonsuzdur. Fakat Cenb'ı Hak soracaktır "Ey kulum bir arkadın seni düğününe veya bir meclisine davet ettiği zaman "Aman gitmesem ayıp olur diyerek koştun. Peki, ben seni günde beş defa benim evim olan camiye davet ettim benim davetime neden

İcabet edip gelmedin" diye soracaktır. Evet, yüce yaratıcıdan af istiyoruz fakat Fakat Rabbimizin emirlerini yerine getirmiyor O'na asi geliyorsak bu affa nail olamayız

Cenab'ı Hak bütün İbadetlerini yerine getiren ve affı mağfirete uğrayan kulların zümresine bizleri de ilhak eylesin. Bütün geçmişlerimize rahmetiyle muamele eylesin.

Selam ve dua ile hoşça kalınız