Değerli dostlar!

Vesvese: İrade dışı gelen kişiyi rahatsız eden işlemli bir çabayla zihinden uzaklaştırılamayan benliğe yabancı düşüncelere, dürtüler ya da hayallerdir. Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah'ı anmaktan ve ahireti düşünmekten alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni şeytandır.

İslam dininde vesvese ve Şetim kavramları birlikte ele alınır. Şetim de vesvese gibi asılsız düşüncelerin kalbe yerleşmesi ve insanı ibadetinden alıkoyması anlamına gelir. Vesvese Şeytanın insanın kalbine soktuğu huzursuzluk verici duygu ve düşüncelerdir. Nitekim Cenabı Hak Teala hazretleri Kur'an-ı Kerimde: şöyle buyuruyor.

"Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse, hemen Allah'a sığın! Şüphe yok ki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar kendilerine şeytandan bir vesvese geldiği zaman iyice düşünürler, sonra hemen gözlerini açarlar." (El-A2raf suresi 200-201. ayetler.)

Yine Kur'an-ı kerimde Cenabı Hak şöyle buyuruyor:

"Deki: İnsanların kalplerine vesvese sokan (İnsan Allah'ı andığında) pusuya çekilen cin ve insan şeytanının şerrinden, insanların Rabbine, insanların Melikine (Mutlak sahip ve hakimine) insanların İlahına sığınırım" (Nas suresi 1.2.3.4.5.6. Ayetler)

Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz bir hadisi şeriflerinde:

"İnsan oğluna şeytan da Melek de yaklaşır. Şeytanın yaklaşması, kötülüğe götürmek ve Hakk'ı yalanlamaktır. Meleğin yaklaşması ise onu hayra götürmek ve ona Hakkı doğrulatmaktır. Kim (vicdanında) bunu (hayra yönelmeyi) bulursa bunun Allah'tan olduğunu bilsin ve Allah'a hamd etsin Kimde içinde diğerini (şeytanın vesvesesini) bulursa taşlanmış ve kovulmuş şeytandan Allah'a sığınsın."(Tirmizi, Tefsir'ul Kur'an 2) diye buyurmuştur. Başka bir hadisi şeriflerinde ise:

"Allah, dilleri ile söylemedikçe yahut fiiliyata dökmedikçe Ümmetimi gönüllerinden geçirdikleri şeylerden dolayı hoş görür (hesaba çekmez)" Müslim İman 201) diye buyurmuştur.

Netie itibariyle: Değerli dostlar! ayeti Celile ve hadisi şeriflerde belirtildiği gibi vesvese Şeytanın insanları yoldan çıkarması için insanın kalbine verdiği kötü şeylerdir. İnsan şeytanın vesvesesinden korunmak için daima Allah'ı zikretmelidir Yine şeytanın vesvesesinden korunmak için sık sık felak ve nas surelerini okumalıdır. (Kuleuzu bi rabbil felak ve kuleuzu bi rbbin nas surei celileleri) Yukarıdaki hadisi şerifte belirtildiği gibi İnsan içindeki vesveseleri dili ile fiiliyata dökmedikçe Allah o kimseyi hesaba çekmez

Cenabı Hakk Cümlemizi ve Cümle Ümmeti MUHAMMED'i Şeytanın şerrinden korusun. Amin. Selam ve dua ile hoşça kalınız.

NoT: Değerli dostlar! Bu gün de sol gözümden operasyon geçirmek için Fatsa Devlet hastanesine yatacağım. Onun için sizlerden biraz uzak kalabilirim Dua eder dua bekleriz

Selam ve dua ile hoşça kalınız.