Ülkemizde 2012 yılında İSG Kanunu’nun kabul edilmesiyle çalışma ve iş hayatının en önemli unsurlarından biri haline gelen iş sağlığı ve güvenliğinde, bu alandaki eğitim de büyük önem taşıyor. Donanımlı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesinde üniversitelerin sahip olduğu imkanlar öne çıkıyor. Uzmanlar, geleceğin İSG uzmanlarının sektörle buluşmasının, laboratuvar ve uygulama imkanları sunulmasının önemini vurguluyor.

istihdamın olduğu her alanda çalışanların emniyetli ve sağlıklı şekilde görevlerini icra edebilmeleri için tehlikelerin ortadan kaldırılması ya da optimal koşulların sağlanması amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalara iş sağlığı ve güvenliği denildi.

İş sağlığı ve güvenliği teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz kamu ya da özel tüm iş kollarındaki kurum, kuruluş ve işletmelerinde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversiteler, meslek liseleri ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma benzeri acil durum kuruluşlarında görev alabilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak bir zorunluluk

Bu kanun kapsamında her işletme kolunda bulundurulma zorunluluğu iş imkânlarını arttırmaktadır. Bu programın kazandırmış olduğu 'İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri' unvanına sahip olan kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılma hakkına sahip olup, başarı ile tamamlamaları halinde 'C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı' unvanına sahip olmaktadırlar. İSG-Kâtip sistemine tanımlı olarak fiilen iş güvenliği uzmanlığı yapanlar gerekli süreyi doldurduklarında sırasıyla 'B' ve daha sonra 'A' sınıfı olabilmektedirler.

Her işyerinde ihtiyaç var

“İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunları için istihdamın olduğu her işyerinde ihtiyaç vardır  diyebiliriz. Bu yüzden bölüm mezun öğrencilerimizin en büyük avantajı, çalışmak istediği sektör veya alanları kendileri belirleme imkânlarına sahip olmakla beraber; uzmanlık seviyelerini belirlemek yine öğrencilerimizin elinde olmaktadır. Kısaca, kariyer yükselişleri tamamen kendi sorumluluklarındadır. Bu açıdan bakıldığında da bu imkânı sunabilen nadir mesleklerden olması, iş sağlığı ve güvenliği bölümünü diğer bölümlerden ayrıcalıklı kılmaktadır.

İSG kültürü oluştu

Özellikle üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü eğitim öğretiminin örgün olarak sağlanmasına öncelik verilmesi, bu kültürün oluşmasında büyük önem taşımaktadır. Her sektörde istihdam alanı bulabilen bir bölüm olarak, eğitim ve öğretimin uygulamalı olarak desteklenmesi, üniversite sektör ve öğrenciler arasında etkili iletişimi sağlamaktadır. Böylece, bilinenin aksine iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının aslında işveren, toplum ve devlet açısında pozitif katkıları daha net gözlemlenmektedir.