İçinde bulunduğumuz ay Ramazan ve ibadet ayı olması nedeniyle  bu ayda yaşanılan manevi atmosfelerin de katkısıyla İslam âleminin daha çok ibadete yöneldiği bir aydır.Bu ay'da farz,vacip sünnet ve nafile namaz ibadetleri olmak üzere daha çok rağbet görmektedir.
Allah’ın ilk emri namazdır,Oruç ibadetinden öncesi farz kılınmıştır Beş vakit namaz ibadeti bulup çağına eren kadın erkek akıllı herkese farz bir ibadettir.
Yüce Allah, insanın yaratılışını ve dünya ya gönderişinin asıl amacını kendisine kulluk olduğunu belirtmektedir:”Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." (Zariyat: 51/56)
Yaratılış amacımız olan İbadet ise; boyun eğmek, itaat etmek, emrin kulluk gereğini yerine getirmek gibi manaları ifade eder. Kısaca İslam'ın her emir ve yasağına uymak ibadettir. İbadetlerin en önde geleni ise dinin direği olan namazdır.
Namazın kelime anlamı: Arapçası "salât" olup, çoğulu "salavât"tır. “Dua, hayırla dua’’ anlamına gelen, Müslümanların yaptıkları, bazı hareketleri de kapsayan bir ibadet türüdür.
Dinini  ıstılahta ise namaz ibadeti “Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan bir ibadettir.” Namaz, tekbir ile başlayıp selâm ile son bulan, belli fiil ve sözleri içine alan bir ibadettir. Allah'a karşı tesbîh, ta'zîm ve şükrün ifadesidir. Namaz, Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilir.
İslam’ın başlangıcında namaz sabah ve akşamleyin kılınan ikişer rek’attan ibaret iken, Mi’rac olayından sonra bugünkü beş vakit namaz şekli farz kılınmıştır.
Namazın önemi ve namazı niçin kılmalıyız.?
Yüce  Allah, ilk insan ve ilk peygamber Adem (a.s.)’den itibaren bütün insanları “namaz” ibadeti ile sorumlu tutmuş ve bütün peygamberler, kavimlerine “namaz” kılmalarını emretmişlerdir. 
İbrahim (a.s.); “Rabbim, beni ve soyumu namazı kılanlardan eyle” (İbrahim Ayet;40) duası ile namazı kılanlardan olmayı isterken, soyunun da namaz kılanlardan olmasını istemiştir.Lokman (as)’da oğluna nasihat niteliğinde,Evlâdım! Namazı dosdoğru kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır ve bu uğurda başına gelecek musîbetlere sabret,çünkü bunlar azim ve kararlılık gerektiren mühim işlerdir.” (Lokman.Ayet 17) Bunun gibi bir çok ayet-i kerimede namaz ibadetinin farziyeti ve önemi vurgulanmakta sadece bu ümmette değil Allah’ın gönderdiği tüm ümmetler de önemli bir ibadet olduğunu bildirilmektedir.
Bu hususta: Musa ve kardeşine "Mısır'da milletinize evler hazırlayın; evlerinizi namazgah edinin, namaz kılın" diye vahyettik, "İnananlara müjde et."(Yunus Ayet 87)
İslam'da Namazın farziyeti;kitap sünnet ve icmâ ile sabittir.
Namazın farziyeti husunda; Allah (c.c)bir ayeti celilesinde ;"Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır." Nisa, 4/103. Ayetiyle sabittir. Başka bir ayeti Celilede mealen “Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/153) 
Kalbine iman yerleşmiş ve gerçek mü’min niteliğini kazanmış bir müslümana namaz kılmak ağır ve zor gelmez. Mümin, namazlarına müdavimdir. Namazlarını zevkle ve isteyerek kılarlar.
Namazın Sünnetteki yeri hakkında  çok sayıda hadisler vardır. “İslâm beş temel üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka bir ilâh bulunmadığına, Hz. Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."(Müslim,19-22; Buhari)
Namaz, ibadeti bizleri yaratan, yaşatan, sayısız nimetleri veren yüce Allah'a karşı kulluk görevimizdir.Namaz kılanlar, Allah'ın emrini yerine getirmiş, kulluk borçlarını ödemiş ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış, dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmuş olurlar.Namaz terk etmek onu kılmamak büyük günahlardan biridir.
Namazın kişiye kazandıklarını şöyle sıralayabiliriz: Allah ve peygambere itaat etmiş ve en faziletli ibadeti ifa etmiş olur.Allah’ın huzuruna vararak ruh an teslim olmuş Allah’ı anmış olur. Maddi ve manevi her her yönden temizlenmiş olur. Kişi günlük vakitlerini düzene koyar hayatını ona göre ayarlar. Beş vakit namaz kılan kişi kibir ve gururdan kurtulur. Her an her zaman ilahi murakabe altında olduğunun farkında olur. Kusurlarının bağışlanmasına vesile olur ve namaz insanı dinin yasak ettiklerinden ve çirkin işlerden muhakkak alıkor.
Namazın namaz olması için belli şartları vardır. namazı dosdoğru kılmak namazı devamlı kılmak namazı vaktinde kılmak yük emri ile beraber cemaatle kılmak namazları huşu ve hududu içinde kılmak
Yüce Mevla namazını kılan zekâtını veren orucunu tutan kullarından eylesin.Hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftarlar.