Değerli dostlar! Barış, rahatlık, esenlik demek olan selam bir terim olarak Müslümanların karşılaştıkları zaman kullandıkları esenlik dileğini ifade eden sözlerdir.

İslami uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine "Selamün Aleyküm" (Selam, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi, diğerinin ise "Ve aleyküm selam" (Sizin üzerinize de selam, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.

 

Dinimiz, Müslümanları kardeş ilan etmiş, Kardeşlik bilincinin yerleşip devam etmesi için de bazı görevler yüklemiştir. Bu görevlerden biri de selamlaşmaktır. Kur'an-ı Kerim'de "Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzel misliyle ve ya aynı ile karşılık verin." (Nisa suresi ayet 86) buyurmuştur.

Selama misliyle karşılık vermek "Selamün Aleyküm" diyene "ve aleyküm selam" " Selamün Aleyküm ve rahmetullah" diyene ise "Ve aleyküm selam verahmetullahi" şeklinde cevap vermekle olur.Selama daha iyisi ile karşılık vermek ise "selamün aleyküm" diyene "Ve aleyküm selam verahmetullahi" şeklinde "Selamün Aleyküm ve rahmetullah" diyene de "Ve aleykümselam ve rahmetullahi ve berekatuhu" şeklinde vermekle olur.

Evet değerli dostlar! İslamda nasıl selam verileceğini Cenabı hak yukarıda belirttiğimiz ayeti celile de bizlere bildirmiş Resüllah S.A.V. Efendimizde bizzat tatbik ederek bizlere göstermiştir.

Değerli dostlar! İslam’ı yaşamak ne kadar güzel ki yolda yürüyorsun rast geldiğin Müslümana "Dur kardeşim Allah'ın rahmeti bereketi selamı esenliği üzerine olsun" diye dua ediyorsun. Oda sana "kardeşim Allah'ın rahmeti bereketi selamı senin de üzerine olsun." diye karşılık verip dua ediyor" bundan daha güzel bir şey olur mut "? Peki bugün bazıların dediği gibi sadece "Selam" demek, veyahut günaydın, tünaydın demek selamın yerini tutar mı? asla ve kata tutmaz ve bununla selamlaşma olmaz. Bugün günaydından tünaydın dan vaz geçtik adam aşağılık kompleksine ve batı özentisine kapılmış "Gud morning veya mönjü" diyor. Ne diyeyim böyle beyinsiz et kafalı batı özenticilerini de Allah ıslah eylesin.

Hepinize hayırlı günler diliyor. Esselamü aleyküm ve rahmetullahi berekatuhu, diyorum.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.