"Kostantiniyye elbette feth olunacaktır. Onu feth eden komutan ne güzel komutandır.Onun askaerleri ne güzel askerlerdir." (Hadisi şerif)

Değerli dostlar! İslam tarihinde medeniyetler, genellikle fetihlerden sonra kurulan önemli şehir merkezleri çevresinde parlamıştır. Fetihleri büyük şehirlerin kurulması; bunu da fikir, ilim ve sanat alanındaki hamleler takip etmiştir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek dünya tarihinde bir devri kapamış, yeni bir devri başlatmış ve kendisinden sonraki nesillere Kıyamete kadar Müslüman yurdu kalacak güzel beldeyi miras bırakmıştır. İstanbul'un Türkler tarafından Fethi Doğu'nun Batı'ya açılması, Dini hürriyyetin dünya gündemine gelmesi, zülüm, haksızlık ve bağnazlığın son bulması, hak sahibinin hakkını alabilmesi, adaletin hakim kılınmasına bir vesile olmuştur. Esasen tarihte kazanılan siyasi zaferleri, sosyal ve ilmi kurumlarla, kültürel hamlelerle bütünleştirmeyen milletler, dünya tarihinde kalıcı izler bırakamamışlardır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethetmekle kalmamış, kısa zamanda onu ilim, kültür ve medeniyet merkezi yapma yolunda büyük hamleler gerçekleşmiştir.

Değerli dostlar! Resülüllah (s.a.v.) Efendimizin yukarıda zikrettiğimiz hadisi şerifin müjdesine nail olmak isteyen İslam hükümdarları İstanbul'u Fethetmek için yarışmışlardır. Emevi halifesi H.z. Muaviye döneminde Istanbul kuşatılmış, hatta Resüllah (s.a.v.) Efendimizi Medineye hicret ettiği zaman evinde misafir eden H.z. Halidi Eyyubel ensari de çok yaşlı olduğu halde bu muhasaraya iştirak etmiş ve bu muhasara esnasında vefat etmiş bugün kabri şerifleri İstanbul’dadır. İstanbul tarihinde 360 defa muhasara edilmiş fakat alınamamıştır. Fatihten önce Yıldırım Beyazıt tarafından kuşatılmış fakat haçlıların Niğbolu kalesini kuşatmaları üzerine Bizanslılarla yapılan anlaşmalar üzerine muhasara kaldırılmış ve Yıldırım Beyazıt Sür'atle niğboluya hareket ederek Niğbolu kalesi önünde Haçlı sürülerini darmadağın ederek Niğbolu zaferini kazanmıştır.

Ve nihayet İstanbul'u fethetmek 20 yaşındaki genç Padişah Fatih Sultan Mehmet Han'a nasip olmuş ve Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimizin müjdesine nail olmuştur. Ruhu şad olsun.

Tarihi çevir nal sesi kısrak sesi bunlar.

Delmiş Romanın kalbini mızrak gibi Hunlar.

Gök Türkler, Uygurlar, Oğuzlar Peçenekler

Türkün Yüce tarihine bin bir zafer eklerler.

Dünya Atının nalları altında ezildi.

Kaç haçlı sefer göğsüne çarpunca kesildi

Bir gün gemiler dağlara tırmandı denizden.

Kudretle zafer bizlere miras Dedemizden.

Gemilerini karadan yürüttün. Köhnemiş Bizans'ı tarihin sahifelerine gömdün, bir çağ kapatıp yeni bir çağ açtın, Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimizin müjdesine nail oldun. RUHUN ŞAD, EVLATLARIN SANA LAYIK OLSUN! EY! KOCA FATİH,

İstanbul'un Feth'i kutlu olsun.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.