Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olan ve fındık başta olmak üzere birçok bitki türüne zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadele kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde üretilen "samuray arısı" kullanılarak önemli adımlar atılıyor. 150 bin samuray arısı, 30 ilde doğaya salınacak.

Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda Çalışmalar Devam Ediyor Samsun'daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Biyolojik Mücadele Laboratuvarı, kahverengi kokarca ile mücadele üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor. Laboratuvarda fındık, kivi, Trabzon hurması, turunçgil, elma, armut, şeftali, böğürtlen, üzüm, mısır, fasulye, biber, domates, kabak, hıyar gibi birçok sebze ve meyve türünde zarar oluşturan kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltmak için samuray arısı üretiliyor.

Popülasyon Takibi ve Mücadele Çalışmaları Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Entomoloğu Mustafa Kılıç, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, kahverengi kokarca mücadelesine yönelik 3 yıldır süregelen bir çalışmanın içinde olduklarını belirtti. Projelerinin amacının, kahverengi kokarca ile mücadele ederek popülasyonunu azaltmak ve ekonomik zarar eşiğini düşürmek olduğunu vurguladı. Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde, saha çalışmalarının yanı sıra popülasyon takibinin de sürekli olarak yapıldığını dile getirdi.

Samuray Arısı Hakkında Bilgi Samuray arısının insan veya hayvana zarar vermediğini ve bal üretimine tehdit oluşturmadığını belirten Kılıç, bu arının biyolojik mücadelede önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Samuray arılarının özellikle Doğu Karadeniz'deki fındık bahçelerinde kullanıldığını ve diğer bölgelerde de kullanılmaya başlandığını ifade etti.
Çiftçi ve Vatandaşların Sorumluluğu Kılıç, zararlı ile mücadelede çiftçi ve vatandaşların da sorumluluklarının olduğunu belirterek, ev ve bahçelerdeki böceklerin imha edilmesinin mücadele sürecine katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, doğru bilgilere ulaşmak için Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Süheyla Bayram