Değerli dostlar!

Kaza orucu, Müslümanın meşru bir mazeret sebebiyle tutamadığı Ramazan orucunu sonradan tutmasıdır Kefaret ise Müslümanın herhangi bir mazereti olmaksızın Ramazan ayındaki başlamış olduğu orucunu kasten bozmasından dolayı ramazandan sonra tuttuğu ceza orucudur.

Önce kaza orucundan bahsedelim: kişinin birden fazla kaza orucu varsa yani meşru bir mazeret sebebiyle tutamadığı birden fazla ramazan orucu varsa; önce tutamadığı oruçların sayısını belirler Ramazan günleri haricinde istediği günlerde tutar. Kaza orucu ara vermeden tutulduğu gibi ara vererek de tutulabilir. Mesela kişinin on gün oruç borcu olsa bunu Hiç ara vermeden tutabildiği gibi ara arada tutabilir. Oruca başlarken "Yarabbi niyet ettim ilk kazaya kalan orucumu tutmaya" diye niyet eder. Kişi ergenlik yaşından itibaren oruç tutmamış olabilir. Böyle durumda olan kişi ergenlik çağından itibaren yıllık 3o gün hesabıyla tutmadığı orucunu kaza eder. Ramazan ayında hastalığından dolayı oruç tutamayan kişi iyileştiği zaman orucunu kaza eder, iyileşmesi mümkün olmayan sürekli hastalığı bulunan kişi ise tutamadığı her gün için fidye verir. Fidyeyi toptan bir fakire verebildiği gibi bölüştürerek de verebilir. Şayet fidye veren kişi iyileşip oruç tutabilecek durumu gelirse orucu kaza etmelidir.

Kefaret orucu; Kişi başlamış olduğu ramazan orucunu kasten bozarsa bu kişi hiç ara vermen eğer kameri aylarının birinden itibaren oruca başlarsa iki kameri ay ara vermeden oruç tutar ve ardından da tutmadığı günleri kaza eder. Eğer kameri ayda başlamaz ise hiç ara vermeden 60 gün ve ardından tutamadığı gün kadar kaza orucu tutar. Kefaret orucunu tutan kişi eğer oruca ara verirse örneğin 40 gün oruç tuttu ve orucuna ara verdi tekrar yeniden oruç tutmaya başlar. Eğer kefaret orucunu tutan kişi bayan ise ve oruç esnasında normal gününe çatarsa temizlenene kadar oruca ara verir ve temizlendiği andan itibaren orucuna devam eder Kefaret orucunu tutamayacak derecede hasta olan ve iyileşme ümidi olmayan kişiler. Ya bir köle azad eder ki bugün bu mümkün değil ya bir fakiri sabah akşam doyuracak kadar fidye verir. Ya da 60 fakire sabah akşam doyacak kadar fidye verir. Eğer bunu verecek maddi imkanı yoksa Allah'tan c.c. af diler tövbe eder. Eğer kişinin birden fazla kefaret borcu varsa bir defa kefaret orucunu tutması yeterlidir.

Değerli dostlar! Bunların haricinde birde ramazandan sonra gelen şevval ayında tutulan oruç vardır ki: çok faziletlidir. Bu hususta Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz " Kim Ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse. Sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim. Sıyam 204. Ebu Davud Savm.57. Tirmizi. Savm.53.İbn Mace Sıyam 33) Buyurmuşlardır.

Yüce Rabbim yaptığımız bütün ibadetlerimizi kabul eylesin. Amin. Amin. Amin.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.