Her sene mevsime doğru fiyat üzerinden bayağı renkli paylaşımlar yapılır, haberler yer alır medyada. Meselâ, bir taraf rekolte çok der, ona göre fotoğraf seçer, haber yapar, yaptırır; diğer taraf yok der, ona göre dal seçip fotoğraflar paylaşır.

Kimilerince, çalışma ve yorgunluk sâdece bu yöreye ve fındığa mahsusmuş gibi senaryolar dillendirilir vs. Böyle durumlara üzülmemek elde değil. Niye insaflı olmuyor, doğru adına hiç te şık olmayan yollara başvuruyoruz ki?

Üzerimize borç olmadığı hâlde kendimizi ölçü adına bir şeyler söylemeye mecbur hissediyoruz bâzen, kendimizi tutamıyoruz. Geçen böyle bir paylaşıma yorum yapayım derken bir de baktım ki bir yazı boyutunu geçmişiz. Güncel de bir konu olduğu için burada paylaşıyor, takdiri size bırakıyorum:

PERİİİŞÂN HÂLLER, HÂLLER!...

Facebook’taki paylaşımda, üstü-başı perişan, kafa-göz darmadağınık bir fotoğraf var. Adam üstelik o kadar yorulmuş ki, ayakta duramıyor, oturmuş vaziyette. Paylaşımı yapan aşağıdaki metni döşenmiş:

“M.U: (30 Temmuz, 07:49) Bu benim Eniştem. Çocukları için yıllarca ablamla birlikte çabalayıp didinen emektar bir baba. İnşaAllah emeklerinin karşılığını bu sene açıklanacak fındık fiyatı ile alırlar. Not: Ablamın da üstü başı aynı eniştem gibi. İNŞALLAH UMARIMKİ EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALIRLAR TABİ BOP EŞBAŞKANIN VİCDANINA KALMIŞ BİŞEY”

Bu fotoğraf ve metne gelen YORUMLAR şöyle:

Mehmet Derindere: Çifci bu sezondada hayal kirikligi yasayacak çunki akp ciftciyi coktan gozden çikardı Cemal Enginyurdu çiftçinin hakkini savundu diye bir çırpıda kapinin onune koydular insallah yanılırım.

Mücahit Özpolat: Ne var bunda biz inşaata 20 MT yüksek te çalışıyoruz güneşin altında. Kim emeğin karşılığını almişki

Aydın Birinci: Geçen yıllara göre fark olacağını düşünemiyorum!

Halil Cebeci: saadet iktidarı gerek.

Metin Kandemir: Saadet iktidarında bu toplum o zaman hakkini alır

Hüseyin Karagöz Hep böyleyiz, alın terini sömürenleri, emeğin karşılığını kaybedenleri Allah iki cihanda zelil ve rüsva etsin, mal ve saltanatlarını Karun gibi yerin dibine batırsın. Amin FİEMANİLLAH

Davut Bolat: Mümin için dünya bi oyun ve geçici heveslerden ibaret mühim olan ahiret yurdu..gayret insandan tevfik Allahtan....

Metin Karlıoğlu: BUNLARA OY VERMIYE DEVAM ETDIKCE DAHA COK ÇEKERİZ

Aydın Aydın: Bu akılsız kafayla daha çok sürünücekler bilerek yapanların Allah dertlerini sıkıntılarını artırsın bu cahillerin yüzünden ülke yanıyor

Kadir Kavcı: Fındığı olmayan anlayamaz bizlerin yaz aylarında neler çektiğini. ALLAH kolaylıklar nasip etsin. gerçekten ot temizliği gübresi ilacı motor yevmiyesi işci yevmiyesi toplama yevmiyesi fındığı patoza vurma yevmiyesi gel de çık işin içinden. bu sene fındığın en az 30 lira olması gerek çünkü hayat pahalılaşıyor herşey ateş pahası sürekli herşeye zam geliyor benim en fazla 200 kilo fındığım olur zaten bu sene de yandı yok seneye nasip ALLAH hayırlısı ile toplayı nasip eylesin İNŞAALLAH

Çetin Dağlar: Inşallah . 36 lira bekliyoruz

Gürsel Yılmaz: (30 Temmuz, 11:43) Fındık fiyatını belirleyecekler 40dk yürüsün bir gün motorla bahçe temizlesin elini vicdanına koysun verdiği fiyattan mahçup olur...

Hüseyin Karagöz: Orman mahsulü diyen kan emicilere ithaf olunur.

DİLİN KEMİĞİ, FINDIĞIN POLEMİĞİ!...

Evet, değerli dostlar, görüyorsunuz, fındık fiyatı üzerinden ne ithamlar yapılıyor, siyâsî polemikler sergileniyor, ne lânetler okunuyor, bedduâlar ediliyor!... Revâ mıdır, değil midir, haklı mıdır, haksız mıdır; dilin kemiği yok. Ya da ben olaya böyle bakıyorum. Ben de duramadım, tüm bunlar üzerine şöyle bir değerlendirme yaptım ve de tarihe not düşmek adına burada paylaşıyorum:

Nuri Kahraman: Fındığın fiyatı ayrı mesele. Lâkin 100 lira da verilse perişan olan yine perişan kalır, gözü aç olan doymaz, hele muhâlefet olan aslâ beğenmez. Eğer bir dâvâ fındık fiyatına endeksliyse orada dâvâ, dâvâ değil menfaattir. Bunun üzerinden fotoğraflar ya da çeşitli argümanlarla duygu sömürüsü ve polemik yapanlar, yarın iktidar olduklarında her denileni yapacaklar mı? Peki motorcunun fiyatı kaç lira; günlük 500 civarında değil mi? Peki fındığın parası kurtarmıyorsa millet çatır çatır motorcu yevmiyesini neyle veriyor?

FINDIKTA RANDIMAN; İNSANDA ADÂLET!

Gelgelelim, fındığı az olanlar ne verirsen ver, başka iş yapmadıktan, çalışmadıktan sonra ne fark edecek. Benim demek istediğim, elbette fiyat konusunda talepler olacak; ama bir usûlü olur. Kimseyi savunmak adına söylemiyorum, biraz insaf için, koskoca cumhurbaşkanı bizzat kendisi fiyat açıklıyor, fındıktan önce açıklıyor, bir avuç fındık 25 lira, bu sene üstüne de konulacaktır mutlakâ, arkadaşlar, biz Türk milletiyiz, dünyânın hâli ortada, birilerini sevmiyoruz diye fiyat üzerinden kendi insaf randımanımızı düşürmeyelim. Bu Allâh katında da revâ değildir. Benim de elimde şu an 6 dikiş var. Kirintiyi elime kaçırdım. Şimdi dikişlerin fotoğrafını çekip ben de duygu sömürüsü mü yapayım? Elbette herkes çalışacak, terleyecek, üstü başı ter, kir, pas olacak. İnsanız, vatandaşız, kuluz. Boş durmayacağız. Gerek kendimiz, gerekse ülkemizin ilerlemesi adına bir adım daha nasıl atarız onun derdinde olacağız. Lâkin bu arada söz ve davranışlarımızda müslümana yakışan nezâket, adâlet ve insaf ölçülerinden şaşmayacağız.

MANAVGAT KARADENİZ’DE Mİ?

Bakınız ben bunu yazarken çok tepki alacağımı biliyorum. Maalesef, bu konularda linç çok oluyor. Bilmem, fikirdir, saygı duyarım diyen kaç kişi çıkar. Ama, bizim dengemizi bozan yine de siyâset, sevmediğimizi, bizden olmayanı kayıtsız şartsız öteleyip ütülüyoruz. Yer yer gözümüzü kan bürür hâle bile geliyoruz. Bu da ortada insaf kavramını buharlaştırıyor. Rabbim bizleri şu ya da bu sebeplerle birbirine karşı insafsız, acımasız olanlardan eylemesin. En azından karşımızdakini suçlarken, biz kendimiz ne kadar, kendimizle alâkalı konularda başkalarına karşı hakka, hukûka, adâlete riâyet ediyoruz? Bunu derken, birilerinin Manavgat'ı yaktığı gibi, sevmediğimiz, muhâlefet olduğumuz birilerini, millet olarak birbirimizi böylesine insafsızca eleştirmemizin bizim kardeşlik ve millet olma keyfiyetiyle bağdaşmayacağını söylemeye çalışıyorum.

FİYÂTLAR, EDEBİYÂTLAR, SENARYOLAR!...

Meselâ hükümet 50 lira verse siyâsî kanaat değişecek mi? Değişecekse, o zaman siyâsî kanaatin, ve de gerek Saadet, gerekse Ak Parti, ikisi de bir dâvâ partisi; mesele paraysa o zaman dâvânın ne anlamı kalır? Peki bunun üzerinden polemik yaparak sıkıştırma yapmanın mantığı ne? Fındık fiyatı bahâne, muhâlefet şahâne, ajitasyon mükemmel, fotoğraf müthiş, senaryo hârika. Her sene buna benzer söylemler muhâlefet cephesinin çağdaş örf ve âdeti hâline geldi. Bakınız, şu kadar yazıp ta bir de kötü olacağım, bunu niye göze alıyorum; lütfen her şeyi karşısında olduklarımız için istismar ve veryansın vesîlesi yapmayalım. Dînimizde, kurban bile kesilirken bir usûlü vardır, ölçüsü, âdâbı vardır değil mi? Baltayla kafasına, gözüne başlanmaz işe.

SENSİZ ASLÂ OLMAZ; AMMA VELÂKİN?!...

Muhâlefet elbette olacak, insan önce kendi nefsine muhâlefet edecek, tüm olumsuzluklara karşı mücâdele edecek. Elbette fındık fiyatı da önemli bir konudur. Emektir, alın teridir; ama öyledir diye fiyâtı da bahâne olarak kullanıp bunu siyâsete âlet etmek ne kadar doğrudur, insaf ehlinin idrâklerine arz ediyorum. Fiyat talebine evet, ama kendi siyâsî âidiyeti adına bunu toplumsal bir dram ve de travmaya dönüştürme, zihinleri bulandırarak bunun üzerinden sosyâl bir yangın çıkarma çabasına hayır; sonuçta bu millet kardeş; taleplerimizi yaparken bu kardeşliği zedelememeye özen göstermeliyiz diyor, hasat dönemimizin hayırlı, bereketli, kazâsız-belâsız ve de kolay geçmesini Cenâb-ı Hakk'tan niyâz ediyor, herkesin dünyâda da âhirette de umduğunu bulması, temennîsiyle iktidar ya da muhâlefet tüm üreticilerimize sevgi ve de saygılar sunuyorum wes'selâm...

...