DOKA işbirliği ile geçtiğimiz aylarda restorasyonu tamamlanan ve Ordu’nun Giriş Kapısı Burunucu Yarımadası adıyla projelendirilen tarih yarımada hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Tavlı, “Tarihi Burunucu yarımadası projesini DOKA’nın yüzde 75 gibi ciddi bir desteğini alarak tamamlamış olduk. Proje ile kentimizin hem kültürel, doğal hem de tarihi değerlerini yaşatarak geleceğe aktarılması noktasında önemli bir adım atmış olduk.” dedi.

“Burunucu Yarımadası bu kentin adeta bir broşu gibidir”

Burunucu yarımadasının konumu itibariyle kentin adeta yakasında duran bir broşu gibi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Burunucu Yarımadası restorasyondan önce harabe bir durumda olan metruk bir yapıdaydı ve artık turizme kazandırılmış oldu. Burası geçmişte Çömlek üretiminin yapıldığı, fırınların olduğu ve bu noktadan dışarıya gönderildiği bir yerdi. Aynı zamanda kendi içinde eski Samsun yolunu da barındırıyordu. Yine Ünyelilerin denize girdiği bir noktaydı. Bunların hepsi yok olmuştu. Bugün gelinen noktada restorasyonla birlikte tarihi yarımadaya fonksiyon kazandırılmış oldu.” dedi. Tarihi yarımadada bulunan yapıların bir kısmının kafe tarzı işletmeler olduğunu ve sayının artacağını, bir diğer yapının motel olması için hazırlıkların olduğunu belirten Ünye Belediye Başkanı Tavlı, diğer bir noktada ise seyir alanı ve kafeterya işletmesi için hazırlıklarının olduğunu kaydetti.

“Ünye’nin tarihi değerlerinin yanı sıra sağlık turizmi açısından da şifalı kum gibi bir değeri var”

Ünye’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanında şifalı kumları gibi çok önemli bir değeri olduğunun da altını çizen Başkanı Hüseyin Tavlı, “Bizim büyüklerimiz geçmişte özellikle romatizmalı hastalıklarla ilgili sıcak kum banyosu yapar ve şifa bulurdu. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar gösterdi ki Ünye kumsallarında bulunan kum gerçekten birçok hastalığa şifa oluyor. En son bir yatak firması bununla ilgili ciddi bir AR-GE çalışması yaptı ve Ünye kumundan yataklar üretmeye başladı. Bizim böyle bir değerimizin olması Ünye’yi özellikle sağlık açısından talep görebilecek bir destinasyon haline getiriyor.” dedi.

“Turizm yönünden özel sektörün ve STK’larında kendini geliştirmesi gerekiyor”

Turizm kenti haline gelmenin birçok ayağı olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Tavlı, tüm bunların yanında özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düşüyor. Kentimize ziyaret gelenler, konaklayacak yer, yemek yiyecek mekân bulamazsa turizmin bir ayağı eksik kalmış olur. Özel sektöründe bu noktada kendilerini geliştirmesi ve yatırım yapması gerekiyor” dedi.

“Teleferik ile ilgili fizibilite çalışması yapılacak”

Ünye Belediyesi olarak DOKA ile uyumlu bir birliktelik oluştuğunu belirten Başka Tavlı, şehre bir teleferik kazandırmakla ilgili çalışma yürüttükleri müjdesini verdi. Önümüzdeki süreçte teleferikle ilgili düşüncelerinin olduğunu belirten Başkan Tavlı, Teleferik projesinin nereye yapılması gerektiği ile ilgili bir ön çalışma ve hayata geçirilmesi ile ilgili yine yakın zamanda DOKA’dan fizibilite çalışması ile ilgili bazı talepleri olacağını söyledi.

-“Ünye Kalesi’nin 3. ve 4.etap restorasyon projesi için Kültür ve Turizm Bakanımızdan söz aldık”-

Ünye’de turizmin canlanması ve tarihi mekânların yeniden kente kazandırılması amacıyla yürütülen Kültür Yolu projesi kapsamında bilgi veren Belediye Başkanı Tavlı, çalışmaların devam edeceğini belirtti. Ünye Kalesinin 1. ve 2. Etap restorasyon çalışmalarının tamamladığını kaydeden Başkan Tavlı, “Ankara ziyaretlerimiz kapsamında Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Ersoy’u ziyaret ettik ve Ünye Kalemizin 3.etap restorasyon çalışmaları ile ilgili sözünü almış olduk. 2020 yılında 3.etap restorasyon çalışması devam edecek.” dedi.

-“Ünye Kalesinin dehlizleri ile ilgili ihale bu ay sonu gerçekleştirilecek”-

Öte yandan Ünye Kalesinde bulunan ve merak edilen dehlizleri ile ilgili de açıklama yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Dehlizlerle ilgili birçok efsane var, buraların taşlardan temizlenerek turizme kazandırılması ile ilgili Ordu Valiliğimizin ve Ünye Belediyemiz ortak protokolü ile bu ay sonu ihalesini gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim