Değerli dostlar! Kurban Allah'a manen yaklaşmak için vakti mahsusta kesilen hayvana denir. Vakti mahsus kurban bayramının 1.2.3. günleridir yani kurban kesecek olan kişi kurbanını kurban bayramının 1,2.ve 3. günlerinde kesmelidir. Kurbanın hükmü dinimizde vaciptir yani hali vakitlerinde olan Müslümanın mutlaka kesmesi gerekmektedir. Peki, kurban kesmek kime vaciptir? Kendisini ve bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin nafakasını temin ettikten sonra geride bir kurban kesecek kadar parası veya malı olan kişilere vaciptir.

Resülüllah (s.a.v. Efendimizin hicretin ikinci yılında şevval ayının 1.günü ramazan bayram namazını kıldırmış ve zilhicce ayının 10. gününde de kurban bayram namazını kıldırmış ve kurbanınızda kesmiş ashabında kurbanlarını kesmelerini emretmiştir. Hali vakti yerinde olan bir Müslümanın kurban kesmemesi doğru bir hareket değildir.

Cenabı hakk Teala hazretretleri Kur’an’ı kerim de" Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes" Kevser suresi 2. ayet) diye buyuruyor.

Resülüllah (s.a.v.) Efendimizde: Hali vakti yerinde olupda kurban kesmeyen kimse bizim namazgahımıza yaklaşmasın" (İbn Mace Edâhı 2.Ahmed b. Hanbel ,Müsned ıı/321) diye buyurmuştur.

Değerli dostlar! ben burada kurbanın diğer hükümlerini yazsam buna sahifeler yetmez. Ben sadece burada kurban kesmenin öneminden bahsettim. Yine Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz : "Kurbanlarınız sıratta sizin bineğinizdir" diye buyurmuştur.

Değerli dostlar! Son yıllarda Türkiye’mizde yeni bir moda türedi marketlerde kilo ile kurban eti satmak; evet marketinde başörtülü bayanı çalıştırmayan, namaz kılmak isteyen personeline bir oda tahsis etmeyen reyonunda Domuz eti satan İslam’a tamamen yabancı olan bazı marketler nedense kurban bayramı gelince Müslümanın parasını nasıl hortumlarız yarışına giriyor ve kilo ile kurban eti satıyorlar. Kesinlikle böyle bir şey olmaz ancak et alıp yemiş olursun. Evet İslam’da vekaleten kurban kesmek vardır. Türkiyemizde bazı dernek ve vakıflar bu işi yapıyorlar fakat senin adına kurbanı alıyor büyükbaş hayvan hissesi aldıysan yedi kişiyi ona ortak ediyor çıkan eti de fakirlere tasadduk ediyor. Marketler diyelim ki seni yedi kişiye ortak etti ve kesti ve diyelim ki kestiği hayvan 300 kg et verdi yedi kişiye 40 ar kilodan 280 kilo eti götürdü kalan 20 kilosunu ne yaptı başka bir hayvandan kesilen etten 20 kg aldı ve başkasına verdi. Böyle bir saçmalığın dinimizde yeri yoktur arkadaş.

Birde geçenlerde bir Embesil kafasız tweet atmış "Efendim kurban bayramında kurban kesmeyin kirasını ödeyemeyen fakirlerin kirasını ödeyin hem hayvan katliamı olmaz hem daha çok sevap olur" diyor. Ulan embesil sen bu fetva verme yetkisini kimden aldın. Türkiye’de bayram haricinde günde yüzbinlerce hayvan kesiliyor, sende o kesilen hayvanların etlerini içki sofralarında midene indiriyorsun gıkın çıkmıyor Kurbana sıra gelince ahkâm kesiyorsun. Kesinlikle Kurban parasını başka yere vermekle bir Müslüman üzerinden Kurban borcu düşmez.

Bir de hepiniz biliyorsunuz Kurban Bayramı aynı zamanda hac mevsimidir. Hemen burada bazı beyinsin et kafalılar devreye giriyor: Efendim memleketimizde bunca fakir var okullara ihtiyacımız var, Hacca gidenler paralarını neden Araplara kaptırıyorlar? O paralarla fakirlere yardım etsinler okul yaptırsınlar" Ulan kafalarında beyin yerine et parçası bulunan embesiller. Bayram ve yılbaşı günlerinde Yunan adalarına, kanarya adalarına, Miami’ye bilmem nereye koşanlar paralarını Yunanlılara din düşmanlarına yüz binlerce dolar kaptıranlara neden gıkınız çıkmıyor. Hadi onlarda bir şey söylesenize; hayır onlara ses yok Müslümanın kurbanına haccına gelince çakal gibi ulu.... Hem o hacca gidenler var ya o fakirleri senden fazla düşünüyorlar. Müslümanlar Resülüllah S.a.v.) Efendimizin "Komşusu açken tok uyuyan bizden değildir" Hadisi şerifini dustur edinmiştirler ve etrafındaki fakirleri Gerek fitre ve zekâtları ile sadakaları ile hayırları ile daima gözetiyor ve koruyorlar. Öyle pahalı Restoranlarda oturup içki yudumlamakla ve ahkâm kesmekle bu işler olmuyor.

Evet değerli dostlar: Kusura bakmayın bazen böyle beyinsizleri görünce bende böyle zıvanadan çıkıyorum. Biz hiç kimsenin yaşayışına inancına karışmıyoruz. Kimsede bizim yaşayışımıza inancımıza karışmasın Karışmaya yeltenenlerin cevabını da anında veririz. Cenabı Allah c.c. kestiğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin. Âmin. Onları bize sıratta binit eylesin. Eylesin. Âmin.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.