.(Fethiye Müftüsü sayın Kamil OKTAY Hoca efendiden iktibas edilmiştir)

Değerli dostlar! İslam'ın emir ve yasaklarındaki gaye bir cümleyle şu şekilde ifade edilebilir. "Yaradana kulluk yaratılana şefkat ve merhamet" Bunun üzerine bugün sizlerle alemlere rahmet olarak gönderilen, son Peygamber, son Nebi, son elçi Hz. MUHAMMED MUSTAFA (s.a.v.) Efendimizin; İman, İbadet ve güzel Ahlak la ilgili hayat veren sözlerinden birkaç tanesini paylaşmak istiyorum. akıllarda kalıcı olması için maddeler halindeki hadisi şerifleri kaynaklarıyla sizlere sunmak istedim İstifade etmek ümidiyle....

Abdullah İbni Mes'ud (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur.: "Şu iki kişiye gıpta edilir. (hayranlık duyur ve ibret alınır.) Biri, Allah'ın kendisine verdiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse, değeri Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğreten kimsedir." (Buhari,İlim 15)

Enes bin Malik (r.a.) dan nakledildiğine göre Efendimiz (s.a.v.): Şöyle buyurmuştur: “Şu üç özellik kimde bulunursa o kimse İmanın tadını alır: Allah ve resulünü her şeyden çok sevmek, bir kimseyi yalnızca Allah rızası için sevmek, Allah kendisini kurtardıktan sonra tekrar inkarcılığa dönmekten ateşe atılmaktan kaçındığı gibi kaçınmak" (Müslim, İman 67)

" Dört şey tüm Peygamberlerin Sünnetlerindendir. Hayâ. (Utanma duygusu) Güzel koku sürünmek, misvak kullanmak(diş temizliği) ve evlenmek." (Tirmizi, Nikah 1

İbn Ömer (r.a.) dan nakledildiğine göre: Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: "İslam beş esas üzerine bina edilmiştir. :Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.v.) in Allah'ın Resülü olduğuna şehadet etmek, Namaz kılmak, Zekat vermek ,Haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak" (Buhari,İman 2)

Ubade bin Sabit (r.a.) dan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, şöyle buyurmuştur: " Siz bana kendinizden altı şeyi garanti edin bende size cenneti garanti edeyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin Söz verdiğiniz zaman onu yerine getirin. Size bir şey emanet edildiğinde onu sahibine verin. Namusunuzu koruyun (Harama bakmaktan sakının) Elinizi kötü işlerden Çekin." (;bn Hanbel. V323)

Ebu Hureyre (r.a) dan rivayet edildiğine göre Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz, şöyle buyurmuştur: "Yedi sınıf İnsan vardır ki Allah Teala onları hiçbir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Arşın gölgesinde gölgelendirir. Adaletli yönetici, Allah'a ibadetle büyüyen genç, Kalbi Camilere bağlı kimse, Allah için birbirini seven ,bu uğurda bir araya gelip bu sevgiyle ayrılan iki kişi. Makam mevki sahibi olan güzel bir kadın tarafından birlikte olmaya çağrıldığı halde " Ben Allah'tan korkarım" cevabı ile karşılık veren kimse. Sağ elinin verdiği sadakayı Sol eli duymayacak şekilde gizli sadaka veren kimse .Tenha yerde Allah'ı c.c. Anarak gözleri yaşla dolup taşan kimse."( Buhari, Ezan 36; Müslim, Zekât 30)

Yüce Rabbim cümlemizi kendisine hakkıyla kul olmayı, Resulü Hz. Muhammed (sav.) Efendimize bilinçli ümmet olmayı nasip eylesin. Amin.

Günleriniz hayırlı, işleriniz bereketli olsun.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.