Ekonomiye dolaylı yoldan 40 milyar dolarlık katkısı olan maden sektörü, 2021 Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 101,3 büyüdü. İlk 5 aylık ihracat ise 2,32 milyar dolar oldu.

Maden ihracatımızda artış devam ediyor fakat sürdürülebilirlik riskiyle karşı karşıyayız. Bu potansiyeli ve olumlu tabloyu sürdürülebilir şekilde devam ettirmek, yanı sıra yeni pazarlarda var olabilmek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Öte yandan ülkemizde madencilik arama faaliyetleri yüzde 84, işletme ruhsat sayısı ise yüzde 14 azaldı. Tüm sektörlere ham madde kaynağı olan madenlerimizi ekonomiye entegre ettikçe ihracata olan pozitif katkı da benzer oranda artacaktır.

Tüm sektörlere ham madde kaynağı olması dolayısıyla ihracata ve ekonomiye dolaylı yoldan 40 milyar dolar katkı sağlayan maden sektörü, mayıs ayında değer bazında 548,6 milyon dolarlık ihracat yaptı

 2021’in ilk 5 ayında 2,32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün, geçen yılın aynı dönemine göre yakaladığı artış oranının ise yüzde 50,9 olduğunu kaydetti. Dinçer, ilk beş aylık dönemde gerçekleştirilen maden ihracatının 804,9 milyon dolarlık kısmını doğal taş ihracatına ait oldu.

İlk 5 ayda 875,7 milyon dolar değerinde metalik cevher ihracatı yapıldı

Yılın ilk 5 ayında metalik cevherlerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,6’lık bir artış yakaladık ve 875,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İkinci sırada yüzde 25,4’lük artış ve 477,7 milyon dolar ile işlenmiş doğal taş, üçüncü sırada yüzde 30,4’lük artış ve 427,1 milyon dolar ile endüstriyel mineraller yer aldı. Dördüncü sırada ise yüzde 52,6’lık artış ve 327,1 milyon dolar ile blok doğal taş ihracatı yer aldı. Bu maden gruplarını yüzde 110,2’lik artış ve 124,6 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti. 

Çin’e yapılan maden ihracatı ilk 5 ayda yüzde 56,6 arttı

Maden sektörünün bütün alt kırılımları dikkate alındığında lider pazarlardan Çin’e yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan büyüme yüzde 56,6 oldu. Bu durum ABD’de yüzde 64,4, İspanya’da yüzde 35,9, Belçika’da ise yüzde 34,3 olarak gerçekleşti.

İlk 5 ayda doğal taş ihracatında ilk sırayı 265,1 milyon dolarla Çin’in aldığını ifade eden Dinçer, ikinci sırada ABD’nin olduğunu ve ülkeye 175,1 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı yapıldığını aktardı. Rakamlara aylık bazda baktığımızda ise Çin’e yapılan doğal taş ihracatı mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 87,7 artış gösterdi ve 68,7 milyon dolar oldu. ABD’ye ise mayıs ayında yüzde 123,1 artışla 39,4 milyon dolar doğal taş ihracatı yapıldı.

Arama faaliyetleri yüzde 84, ruhsat sayısı yüzde 14 düştü

Dünyada maden çeşitliliği açısından ilk sıralarda bulunan ülkemiz, her ne kadar bu konuda avantaja sahip olsa da mevzuat ve süreçlerden ötürü bu potansiyelini tam anlamıyla ortaya koyamıyor. Maden ruhsat başvuruları her yıl ciddi oranda azalıyor. Bu durum sektöre yapılan yatırımların da azaldığını gözler önüne seriyor. Bu kapsamda son 10 yıllık döneme baktığımızda ülkemizde maden arama ruhsat sayısı yüzde 84, işletme ruhsat sayısı ise yüzde 14 azaldı. Tarım ve Orman Bakanlığının arazi kullanım izinlerini vermek istememesi de sektörümüzü belirsizliğe itiyor. Tüm sektörlere ham madde kaynağı olan madenlerimizi ekonomiye entegre ettikçe ülke ekonomisine ve ihracata olan pozitif katkı da benzer oranda artacaktır.