Dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, 4 hastanın birinde ilerleyen dönemde tekrarlarken, metastatik (ileri evre) hastalık gelişiyor. Yeni geliştirilen bireyselleştirilmiş tedaviler sayesinde 15 yıl öncesine göre metastatik meme kanseri artık tedavi edilebilir bir hastalık olarak değerlendiriliyor.

Her 8 kadından birini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak nitelendiriliyor.

Meme kanseri, memede sınırlı veya meme ile beraber aynı tarafta bölgesel; koltuk altı lenf nodlarında sınırlı ise erken evre hastalık olarak kabul edilir.  İleri evre (metastatik) meme kanserinde ise yayılım olan bölgelere göre kemik ağrısı, halsizlik, nefes darlığı gibi yakınmalar görülebiliyor.

Dünyada hastaların tanı anında yüzde 6 gibi düşük bir oranı metastatik iken, ülkemizde bu oranın yüzde 11’dir. Erken evrede tedavi edilen yaklaşık 4 hastanın birinde, ilerleyen dönemde meme kanseri tekrarlanıyor ve metastatik hastalık gelişiyor.

Metastatik meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık.  15 Yıl önce tüm hastalara aynı tedaviler uygulanırken günümüzde hastanın fiziksel ve tümör özelliklerine göre farklı tedaviler uygulanabiliyor.  Ayrıca, hastanın yaşının, genel durumunun, farklı hastalıklarının, metastaz alanlarının ve bunların ciddiyeti gibi faktörlerin yanında, tümöre bağlı moleküler farklılıklar, hormon reseptör durumu, HER2 gen durumu ve BRCA gen mutasyonlarının da tedavi yaklaşımlarını değiştiriyor.

Hormon reseptörleri pozitif olan metastatik meme kanserinde, özel durumlar dışında, hormonal tedavileri ön planda düşünülüyor. Bu hasta grubunda hormonal tedaviye eklenen CDK inhibitörleri gibi yenilikçi tedavi yaklaşımları ile hastaların yaşam süreleri uzamış ve yaşam kalitesi iyileşmiştir. Bu yeni ilaçlar yakın zamanda ülkemizde de ruhsat almıştır. HER2+ metastatik meme kanseri ise HER2 bloke edilmesi ile hedefli tedavilerin temel uygulama alanıdır.

Meme kanseri tedavisinin günümüzde hasta ve tümörün biyolojik özelliklerine göre daha bireysel hale geliyor.  Bu yaklaşım ile tedavi başarısı arttığı için yan etkileri de azaltıyor. Metastatik meme kanserinde hastaların çoğunda hipertansiyon veya diyabet gibi kronik hastalık yaklaşımı uygulanıyor. Tümörün biyolojik özelliklerinin daha iyi anlaşılması ile meme kanserinde yeni etkin tedaviler geliştirilmesi için çalışılıyor.