Değerli dostlar! İs'ar, kişinin, başkalarının çıkarlarını ve ihtiyaçlarını kendi nefsine öncelemesi, muhtaç durumda olsa da imkan nispetinde öncelikle başkasının ihtiyacını karşılaması gayretin de olmasıdır. İs'ara giden yolun başında fedakarlık vardır.

Fedakârlık, insanın sahip olduğu şeylerden bir başkası için vaz geçmesidir. Kimi zaman malından, kimi zaman rahatlığından, kimi zaman da yaşamından vazgeçmektir. Bazen yapılan bir hatayı affetmek, bir sıkıntıya sabretmek, bazen daha fazlasına ulaşabilecekken azıyla yetinmek. Bazende kendi hakkından feragat etmektir. Fedakârlık insanın doğasında vardır. İslam dini, bu fitri duygunun beslenerek kişide bir karakter özelliği haline gelmesini hedefler. Nitekim İman ile fedakârlık arasında sıkı bir bağ vardır. Rabbin rızasını kazanma arzusu, kişinin din kardeşine sevgi ve merhametle bakmasını sağlayıp ihtiyaç duyduğu şeyi karşılık beklemeden daha muhtaç durumdaki bir başkasına vermesini kolaylaştırırken, fedakârlık ve is arda Allah'a olan inancı kuvvetlendirir. “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz." (Al-i İmran suresi ayet 92) Ayeti Allah'a duyulan sevgi ve iman ile is'ar arasındaki bu ilişkiyi ortaya koyar.

Evet değerli dostlar! Müslüman hayatı boyunca sadece kendi menfaatini, kendi çıkarını değil başkalarının da menfaatını ve çıkarlarını düşünmek ve elinden geldiği kadar da buna dikkat etmek zorundadır. Yani insan keser gibi daima kendine yontmayacak, rende gibi de devamlı başkasına yontmayacak yani testere gibi olacak yani bir kendisine bir başkasına verecek,

Peki: günümüzde Müslümanlar acaba bu kurala ne derece uyuyorlar. Maalesef bu gün bu kurala gerektiği gibi uyulmuyor. bu gün herkes kendi çıkar ve menfaatını düşünmekte fakir fukarayı gözetmemek te zekatını vermemektedir. Bakınız önümüz fındık sezonu acaba kaç kişi fındığın öşürünü veriyor. Evet zekat ve öşür fakirin hakkıdır, bunları vermeyenler fakirin hakkını gasp ediyorlar helal mallarına haram katmış oluyorlar.

Yukarıda mealini verdiğimiz ayeti celilede Cenab I Hak ne buyuruyor." Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz."

Selam ve dua ile hoşça kalınız. Allah'ın selamı, Rahmeti bereketi üzerinize olsun.