Değerli dostlar!

İnsanoğlu bu dünyaya imtihan için gönderilmiştir. Burada belirli bir süre kalacak, daha sonra ölüm denilen kapıdan geçerek âhiret yurduna varacaktır. Âhirette ise dünyada yaptığı büyük-küçük her şeyi karşısında bulacaktır. "O gün herkese işlediği amelin karşılığı tastamam verilecek."(Kehf suresi 49. ayet) "Kimseye haksızlık yapılmayacaktır." ( Al-i İmran suresi 185. ayet)

Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimiz; " İnsanoğlu öldüğü zaman, amel defteri kapanır. Üç kimse bundan müstesnadır. Sadaka-i cariye sahibi kimseler. Topluma yararlı bir ilim (eser) bırakanlar ve kendisine hayır dua eden hayırlı evlat yetiştirenler." (Tirmizi Ahkâm 36) buyurmuşlardır.

İnsanların faydalandığı müesseseler kuran, eserler bırakan kimse, kendisi ölse bile, İnsanlar o şeyden faydalandıkları müddetçe onun sevabını almaya devam edecektir. Özetle; nimeti paylaşmak bize bu dünyada huzur verecek, ahiret yurdunda Allah'ın rızasını kazanmamıza vesile olacaktır.

Değerli dostlar!

 Malımız mülkümüz elimizde iken kendimiz için hayır hasenatta bulunmalı, dünyada kalıcı eserler bırakmalıyız. Öldükten sonra bütün malımızı hayra vasiyet etsek senin evladın malının ancak üçte birini vermekle mükellef olur. Yani şöyle bir örnek verecek olursak üç yüz lira para vasiyetin olsa, varislerin yüz lirasını vermekle mükelleftirler. Burada baba ile oğul arasında geçen bir hikayeyi anlatmak istiyorum. Karanlık bir gecede bir baba ile oğul yolda giderken oğlunun elinde fener vardır:

Baba başlar vasiyet etmeye- oğlum ben ölünce sen benim hayrıma filan dereye bir köprü yaptır, falan yerdeki camiye hayır yap, yol yaptır, çeşme yaptır-...v.s. diye vasiyet etmeye başlar nihayet babanın vasiyeti bitince oğlu elindeki feneri arkasına alır ve haliyle babası karanlıkta kalır. Baba-oğlum feneri önüne tutsana karanlıkta kaldım önümü göremiyorum der. Oğlu cevabı yapıştırır- Baba benim tuttuğum fenerden sana bu kadar ışık gelir. Eğer ışık istiyorsan feneri kendi eline al- Bunu duyan babanın aklı başına gelir ve düşünceye dalar.

Evet değerli dostlar! Netice itibariyle âhirette ışık sevap istiyorsak mal mülk elimizde iken gözlerimiz yumulmadan kendi ellerimizle yapalım. Başkası bize kolay kolay ışık göndermez.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.