Salgının başlangıcından beri Küresel ölçekte yaşanan ve hala etkisini sürdürmeye devam eden kovid-19 salgını ile mücadele için ülkemizde ilk günden beri koruyucu ve önleyici tedbirler alınmaktadır. Söz konusu tedbirler kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitim öğretim süreçlerinin kesintiye uğramaması yönündeki yönlendirmeleri ve Yükseköğretim Kurulumuzun dijital öğretim süreci ile ilgili çalışmaları sonucunda 23 Mart’ta üniversitelerde uzaktan eğim süreci başlamıştır. Biz de Ordu Üniversitesi olarak eğitim öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması için hızlı bir şekilde gerekli alt yapı, donanım ve bilişim sistemleri ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlayarak 30 Mart tarihinde uzaktan eğitim sistemine geçtik. Yaşadığımız bu zor sürecin, öğrencilerimizin eğitim hayatına olan etkilerini minimal düzeye indirmek adına yükseköğretim kurumları olarak elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti göstermekteyiz.

Salgının seyrinin ilk haftalara oranla düşüşe geçtiği verilerinden hareketle 4 Mayıs’ta gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda üniversitelerin 15 Haziran’dan 2020‘den itibaren akademik takvime dönebileceği kararı alındı. Elbette ki bu süreç devletin ilgili kurumları tarafından salgının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçildiğinin beyan edilmesi koşuluyla 15 Haziran’da tedrici olarak başlayacaktır. Bu koşullar sağlandığı takdirde Üniversitemizde 15 Haziran’da eğitim öğretim süreci başlayacaktır. Bu tarihte uzaktan eğitimle yapılamayan uygulamalı derslerin yoğunlaştırılmış bir şekilde yapılması planlanmakta.

Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda yapılacak ara sınav yani vize sınavları; eş zamanlı sınav, eş zamanlı olmayan sınav, sunum, ödev, rapor, araştırma, proje gibi yöntemlerle yapılabilecek olup sınavların ne şekilde yapılacağı konusu ilgili öğretim elemanının görüşü doğrultusunda birim kurulları karar verecektir. Bununla birlikte ara sınavlar ilk 7 haftanın ders içeriklerinden oluşacaktır.  Söz konusu ara sınavların tarihleri de ilgili eğitim birimleri tarafından Uzaktan Eğitim Müdürlüğü ile irtibatlı bir şekilde belirlenerek birimin web sayfasında ilan edilecek ve sınav notları derslerin son gününe kadar öğrenci bilgi sistemine girilebilecek.

Ara sınavları sunum, ödev, rapor, araştırma ya da proje gibi yöntemlerle yapılacak olan derslerde sınavın ne şekilde yapılacağına dair bilgilendirme, online ders esnasında öğretim elemanı tarafından öğrencilere duyurulacaktır. Bahar dönemi ile sınırlı kalmak koşuluyla sınavın uygulama şekline bakılmadan ara sınavlarının başarı notuna katkısı yüzde 40, yılsonu sınavlarının katkısı ise yüzde 60 olacaktır. Bununla birlikte 20 Haziran- 5 Temmuz tarihleri arasında final sınavları, 11-19 Temmuz tarihlerinde ise bütünleme sınavı yapılacaktır. Final ve bütünleme sınavlarının nasıl yapılacağına da salgının seyrine göre karar verilecek ve Üniversitemiz web sitesinden duyurulacak.