Değerli dostlar!

İSLAM dinine göre ALLAH c.c, insanlar için dünya ve ahiret hayatı olmak üzere iki yaşam alanı takdir etmiştir. Dünya hayatı kulluk imtihanına tabi tutulduğumuz geçici bir dönemi; ahiret hayatı ise dünya hayatımıza göre şekillendiğimiz ebedi dönemi ifade etmektedir. Dünya hayatı ölüm gerçeği ile son bulmaktadır. Bu hususta yüce Allah Kuran'ı kerimde;

كل نفس ذائفة الموت ونبلوكم باتشروالخبرفتنة والينا ترجعون

"Her canlı ölümü tadacaktır. Bir deneme olarak sizi hayırla da şerle de imtihan ederiz. ve siz ancak bize döndürüleceksiniz." (Enbiya suresi 35. ayet) buyurmaktadır.

Ölüm insanın dünyevi meşgalelere dalarak ahiretini unutmamasını, bedeni arzu ve isteklere ömrünü feda etmesini engelleyici özelliğe sahiptir. H.z. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Lezzetleri bıçak gibi kesen ölümü çokça düşünün" (Tirmizi Zühd,4) diye buyurarak, insanın kendisini sorgulamasını. Yanlışlıklardan uzaklaşma sını, ibadet ve taatinin artmasını sağlayan ölümü tefekkür etmenin kâmil Müminin vasıflarından olduğunu bizlere hatırlatmaktadır. Hz. Ömer (ra.) ın şu tavsiyesi ise ölümü hatırlamanın uhrevi faydalarını bize öğretmektedir. "Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekiniz kendinizi en büyük buluşma için hazırlayınız. Kıyamet gününde hesap, ancak dünyada kendini sorgulatanlar için kolay olur" (Tirmizi, Kıyame 25)

Burada H.z. Ömer (r.a.) dan bir menkıbe anlatmak istiyorum. Dünyada iken Cennetle müjdelenen H.z. Ömer(r.a.) Halife olunca kendi parası ile bir adam tutar. adamın görevi günde iki defa (sabah-akşam) huzuruna çıkacak ve "Ölüm var ya Ömer.!" diyecek ve bu iş bir kaç sene devam ediyor. Hz. Ömer (r.a.) bir sabah aynaya bakarken sakalının beyazlamaya başladığını görür. Sabahleyin ölümü hatırlatan memur gelince ona ücretini verir ve. "Artık bana gelme senin vazifen bitti" diyor. Memur. "ya Ömer bu güzel âdetinizi neden bırakıyorsunuz?" diye sorar. Hz. Ömer (r.a.) sakalını göstererek "artık sana lüzum kalmadı bizim haberci geldi" diye cevap verir

Evet dostlar. Mümin devamlı olarak ölümü aklından çıkarmamalı dünya hayatının geçici olduğunu tefekkür edip ölüme hazır olmalı çünkü ölümün ne zaman geleceği belli değildir.

Ne demiş şair

Neylersin ölüm

Herkesin başında

Uyudu uyanmadın olacak

Kim bilir nerede ne zaman

Kaç yaşında,

Bir namazlık saltanatın olacak

Taht misali musalla taşında

Selam ve dua ile hoşça kalınız.