16 yaşında başladı kalaycılık mesleğine ve 17 yıldır da severek yapmaya devam ediyor. Ordu’da 5 kalaycı mesleğini sürdüren dükkânlardan en genç isimlerinden biri Usta Gündüz. Kalaycılık mesleği kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor ancak Gündüz, bu mesleğin önemli olduğunu vurguladı. Yaptığı işin zorluğunu anlatan Gündüz, alın terinin önemine ve kalaylanmış bakır ürünlerin insan sağlığının önemine değindi.

Genç Usta Davut Gündüz, Ordu’da mesleğinin son ustası benim. Benden sonra yetiştirecek eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Kalay işi zor bir meslek. Ancak çok da önemli bir meslek  çünkü evimizde kullandığımız bardağımız, tabağımız, tenceremiz kalaylı olursa insan sağlığına da faydası var. Şimdi ki teflon gibi ürünlerin insan sağlığına zararı olduğunu hepimiz biliyoruz.”

Gündüz: “Kalaylanmış ürünler Alzheimer Hastalığına iyi geliyor”

Bilimsel olarak kalaylı ürünlerde yapılan yemeklerin insan sağlığını olumlu yönde etkilediğini dile getiren Gündüz, “uzmanlar araştırmaları sonucu kalaylı ürünlerde yapılan yemekler insanda çeşitli hastalıkların görülmesine engel olduğunu dile getirdi. Tenceremizdeki kalay her türlü hastalıkları önlüyor, zaten kalaylı tencerede yapılan yemek hem lezzetli olur” diye konuştu.

Davut Gündüz: “Mesleğimi ilerletmek istiyorum”

Gündüz, Elimden geldiğince bu mesleği ilerletmek istiyorum. Halkımız sağlıklı bir şekilde yaşasın, sağlığı daha iyi olsun hastane köşelerinde uğraşmasın istiyorum. Para kazandığımdan değil insan sağlığını düşündüğüm için yapıyorum bu mesleği” şeklinde konuştu.

Usta Gündüz: “Kazancımız yok denecek kadar az” 

 Bu mesleğin bize bir karı yok diyerek sözlerini sürdüren Gündüz, “kalayın kilosu 1000 TL oldu. İşçiliği vs. hepsi para. Bir tencereyi 50 TL’ye kalaylıyorsak 40 TL’si maliyete gidiyor. 10 tl kalıyor akşama kadar 10 tane tencere kalaylayacaksın ki günde 100 TL kazanabilesin. Anlayacağınız kazancımız yok, bu mesleği bir nevi de hobi olarak yapıyoruz. Bunun yanı sıra insanların sağlığını düşünüyoruz. Bu pandemi döneminde herkes eve kapandı biz izin alarak iş yerimizi açtık ve işleri yürütmeye çalıştık müşterilerimizi mağdur etmemek istedik. Pandemide yaptığımız kalay işlerinin bile o süreçte çoğu insanın sağlığını iyi yönde etkilediğini düşünüyoruz. Çünkü bakır hijyenik bir madde” diye belirtti.

Gündüz: “Yetiştirecek eleman bulamıyoruz”

Çoğu genç okuyup devlet kapısında iş koşturmak istiyor diyen Usta Kalaycı Davut Gündüz, “aileler çocuklarının okumasını istiyor bu tür mesleklerin peşinden koşmasını istemiyor. Aynı şekilde sanayi sektöründe de öyle. Zaten üniversite okumuş bir gence bu işi de yaptıramazsınız yapmak istemez. O yüzden eleman bulmakta zorlanıyoruz. İŞKUR ile bağlantı kurduk bize eleman yönlendirmeye çalışıyorlar ama kimse yanaşmıyor. İşi küçümsüyorlar ama aslında işi değil sağlığı küçümsüyorlar farkında değiller. Bir 20 kişi yetiştirsek bu meslekte kimse hastane köşelerinde beklemez” diyerek vurguladı.

“Çoğu ustalar bu mesleği bırakmayı düşünüyor”

Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü: “ Benim büyüklerim 60 – 70 yaşında ki kalay ustaları mesleği bırakmayı düşünüyorlar. Maddi açıdan zorluk yaşıyorlar. Ben bırakmayı düşünmüyorum. Bu yaptığım işin maliyetini iki kayına çıkaracağım anlamına da gelmiyor. Ben insanların sağlığının bir nebze de olsun iyiye gitmesini istediğim için ömrüm yettiğince bu işi sürdüreceğim. Maliyeti neyse o kadar alacağım müşterilerden de. Çünkü maliyeti fazla alırsam müşterini elindeki ürünü hurdaya sattırmış olurum bu da bizim işimize yaramaz” 

Usta Kalaycı Davut Gündüz gençlere seslendi; “hem okuyun hem de gelin bu meslekleri edinin” dedi. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim