Her mevsimin kendisine özgü güzellikleri, barındırdığı mucizeler, yetişmesine ortam yarattığı bitkiler var. Kış bitmeden sizlere mucizevi, kırmızı bir sebze olan pancarı anlatmak istedim. Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir.

Pancar çorbası faydaları

  • İçerisinde bol miktarda A, B1, B2, B5 ve C vitamini bulundurmaktadır.
  • Hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar.
  • Böbrek taşlarının oluşmasını engeller.
  • Midede ki asit seviyesini düzenler.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır.

PANCARLI DİĞER TARiFLER

Pancar salatası

MALZEMELER
– 100 gr. lor peyniri
– 2 adet haşlanmış pancar
– Roka n Maydanoz
– Marul n Domates
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp, limon ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin.     Afiyet olsun.

Pancarlı semizotu salatası

MALZEMELER
–  1 adet kabak + 1 kâse yağsız yoğurt + 1 diş sarımsak
– 1 yemek kaşığı kapari
– 1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin n Tuz
–  1 kâse pancar turşusu
– 5 dal yeşil soğan
– 7-8 yaprak roka

YAPILIŞI:
Kabağı ince ince rendeleyip yağ eklemeden pişirin. Yoğurdu karıştırma kabına alıp, çırpın. Sarımsağı rendeleyin. İçine biraz su ekleyin. Rokaları salata kabına yerleştirin. Kabak, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine ince doğranmış yeşil soğan, pancar ve kapariyi koyup servis edebilirsiniz.

Pancarlı buğday salatası

MALZEMELER
– 1 marul
– 1 tutam roka
– 1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 kâse pancar tur-şusu n Kiraz domates
Sos için:
-1 kâse süzme yoğurt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı YAPILIŞI:
Marul ve rokayı doğrayın. Pancar turşusunu da küp küp doğrayın.
Hepsini bir servis tabağına koyun. Haşlanmış buğdayı
üzerine serpin. Kiraz domatesleri ikiye kesin. Süzme yoğurdun
kıvamını suyla hafif açın ve zeytinyağını döküp karıştırın. Salatanın
üzerine bu sosu dökün. Üzerine tekrar roka, buğday ve kiraz domates ekleyebilirsiniz.

Editör: Ahmet Yıldız