"İlk teravih namazını kıldık elhamdülillah. Rabbim kabul eylesin. Yatsı ile 33 rekaat olmasına rağmen çok çabuk bitti. Teravihsiz yatsıdan daha azmış gibi. İşte bu ramazanın feyzi ve bereketini gösterir. Teravih namazı yatsı namazını da cemaatle eda etmeye büyük oranda vesile olmaktadır. Yaşlı genç kadın erkek çoluk çocuk milyonlarca hatta milyarlar ca Müslümanı camilerde buluşturmaktadır. Bu itibarla teravih namazını hafife alanlar zarar edecektir. Gelin bu konuda fitne çıkaranları değil sahabeyi örnek alarak firesiz bir şekilde teravih namazlarını, beş vakit namazları hatta evvabin teheccüd ve kuşluk namazlarını da kılarak, mümkün mertebe Kur'an-ı Kerim okuyarak zikrullah çekerek mübarek ramazan ayını dolu dolu geçirelim. Geçen ramazan ayında aramızda olup şimdi aramızda olmayanlar var. Kim bilir seneye belki de biz de olmayacağız. Allah c.c Ramazanı ve Rabbimizi razı etmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin. Allah'a emanetiz."
Sâlih YAZICI hocamızın bu duygu ve düşüncelerine katılmamak elde değil. Allâh CC râzı olsun. 
RAMAZAN'DAN, KUR'ÂN'A, ORUÇ'TAN REYYÂN'A
Mâlum; Ramazan deyince akla hemen Kur'an gelir. Çünkü bu ay KUR'AN AYI olmak husîsiyetini hâizdir. Bunun için rahmet ayıdır. Çünkü KUR'AN müminler için şifâdır, rahmettir.
Bu meyanda, 5 vakit namazdan ayrı olarak ORUÇ bu ayın husûsiyeti olan temel ibâdetlerimizdendir. Ancak onun anlam ve değer boyutu, etkisi bütün hayatı kapsadığı gibi, ahirette de REYYAN denilen oruçlulara, ona ayrı bir değer ve muhabbet atfedenlere has kapıyı aralayıp cennete girme yolunu açmaktadır. Rabbimiz cümlemize nasîp eylesin.
KİTAP, SÜNNET; HOCALARIMIZ
Bu söylediğimiz hususları bize KİTAP ve SÜNNET doğrudan açıklıyor. Peygâmberimiz SAV bizzat yaşantısıyla gösteriyor. 
Hocalarımız da bunları konumlarının tüm versiyonlarıyla bizlere açıklayıp gerek bu ibâdetlere, gerekse hayâta hazırlıyorlar.
ORTA CÂMİ, İDRİS AKDEMİR*
Nitekim; Ramazan, Oruç, Kur'an, Rahmet ve Duâ ve bunlarla ilgili temel fıkhî hükümleri beyân eden âyetleri Ramazan öncesi bir ikindide Ordu Orta Câmi'de İdris AKDEMİR Hocamızdan dinledik.
Günlerden Perşembe. Hocamız namazın ardından Eûzü Besmeleyi çekip okumaya başladı. Öyle güzel, gönüllere dokunan, derinlere nüfuz eden şekilde okudu ki, neden kaydetmedim, niye diğer insanların da dinlemesine vesîle olamadım diye kahırlandım. Keşke dedim; bütün dünyâ, gâvuru müslümanı herkes bu aşri dinleyebilseydi. İnanın ki bir çok insanın yolu buradan hidâyete çıkabilirdi. 
İDRİS HOCA; BENCE YEKTÂ!
İdris Hocamın okuyuşunu burada anlatamam. Ancak dinleyenler anlar ve lezzetini tadabilir. Onun için burada anlatmaya yeltenmeden okuduğu asrin meâlini vereceğiz.
KUMBAŞI CÂMİİ, ABDULLÂH SÖYLEMEZ
Aynı âyetleri, Ordu Merkez İlçe Müftümüz, aynı zamanda hâfız olan Abdullâh SÖYLEMEZ Hocamız geçtiğimiz hafta KUMBAŞI CÂMİİ'nde icrâ edilen Cumâ Sabah namazı buluşmasının ilk rek'atinde okuyup, namazın sonundaki sohbette de kısa tefsiriyle berâber meâlini verdi. Hadislerle açıkladı.
SÜPERKENT MESCİDİ; İLHÂMİ EGE
Bu sabah Süperkent Mescidimizin İmam-Hatibi, hâfız İlhâmi EGE Hocamız da farzın ilk rek'atinde Bakara 183-186 arasını okudu. 
HÂFIZLIK NÎMETİ, İDRÂK GAYRETİ
Hafızlık büyük nîmet. Cemaat için de büyük güzellik. Namazda Kur'ân'ı bütün sûre ve âyetleriyle duyma, ilâhî nağmeler eşliğinde tüm anlam boyutlarında dolaşma ayrıcalığını yaşıyorlar.
Bizleri böyle kaynaklarla tevâfuklu bir şekilde götürerek mânevî muvaffakiyetlere vesîle olmaya çalışan tüm hocalarımızdan Rabbimiz râzı olsun.  Âmin...
SÂHİBÜL'HAYRÂT wel'HASENÂT
Şimdi de; Hayrat Vakfı Meâlinden bu aşrin türkçesini sizl5ere sunuyor, okuyup istifâde etmeniz ve de duâlarda bizleri de unutmamanız dileğiyle Kur'anAyı Ramazanınızı tebrik ediyor; Reyyân yolunda sevdiklerinizle berâber cümleye başarılar diliyoruz:
TÂ Kİ GÜNÂHLARDAN SAKINASINIZ
183. "Ey îmân edenler! Sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, oruç tutmak (sizin de)üzerinize farz kılındı; tâ ki (günahlardan) sakınasınız."
 TUTMANIZ DAHA HAYIRLIDIR
184. "Sayılı günler olarak (oruç size farz kılındı)! Fakat içinizden kim hasta olur veya yolculukta bulunursa, artık (tutamadığı günler) sayısınca başka günler(de oruç tutsun)! Ona gücü yetmeyenlerin üzerine ise, (tutamadıkları her gün için) bir fakirin (bir günlük) yiyeceği kadar fidye (verme borcu) vardır. Buna rağmen kim gönlünden koparak bir hayır işlerse(daha fazla verirse), o takdirde bu, onun için daha hayırlıdır. Bununla berâber bilirseniz,(güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır."
HAK İLE BÂTILI AYIRAN KUR'ÂN
185. "(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu göstermek ve hidâyet ile furkandan (hak ile bâtılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere, Kur`ân onda indirilmiştir. Öyle ise içinizden kim o aya erişirse, artık onda oruç tutsun! Kim de hasta olur veya yolculukta bulunursa, artık (onun üzerine, tutamadığı günler) sayısınca başka günler(deoruç tutma borcu) vardır. Allah size kolaylık ister ve size zorluk istemez. İşte (bütün bunlar)sayıyı tamamlamanız ve sizi hidâyete erdirmesine mukabil (tekbir getirerek) Allah`ı büyük tanımanız içindir; hem tâ ki şükredesiniz."
ŞÜPHE YOK Kİ ONLARA ÇOK YAKINIM
186. "(Habîbim, yâ Muhammed!) Kullarım sana benden sorarsa, şübhe yok ki ben(onlara) pek yakınım. Bana duâ ettiği zaman duâ edenin duâsına cevab veririm; öyle ise(onlar da) benim (rızâm) için (da`vetime) icâbet etsinler ve bana îmân etsinler; tâ ki hak yolu bulsunlar."
GAZZE'DEN DOĞU TÜRKİSTAN'A...
Ramazanımız tekrar mübârek olsun. Yukarda emredildiği şekil ve muhtevâyla berâber orucu tuttuğumuz kadar, bunun, başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere tüm kardeşlerimiz ve dünyâ mazlumlarının acılarını duymayı bizlere ilhâm etmesi,
ÎMANDAN İMKÂNA, İDRÂKTEN ZAFERE
son tahlilde, onlara el uzatacak idrâk ve güce erişme noktasında Rabbimizin  bizlere imkân lûtfetmesi niyâzıyla dergâh-ı ulûhiyete el açarak yalvarıyor, tez zamanda kurtuluş lûtfetmesi duâsı ve âminlerle cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm..