Ramazan geldi çattı. İftar sofraları çeşit çeşit yemeklerinin yanı sıra tatlıları da ağırlayacak.

Peki, sahurda tatlı yemek isteyen vatandaş hangi tatlıları yiyebilecek? Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekai Tarakçı, bilgiler verdi.

Zekai Tarakçı, ramazanda şeker tüketimine dikkat çekerek, “vatandaşlarımız ramazanda yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeliler. Özellikle şeker tüketimini fazla kaçırmamaya özen göstermeliler. Orucu tutmak için kalktığımız sahur vaktinde halkımız tatlı yemek istiyorsa sütlü tatlıları tüketmeliler. Sütlaç en uygun tatlıdır sahurda yenebilecek tatlılar arasında hazımsızlık yaratmaz. Tabi onu da miktarına göre ve yaşımıza göre küçük porsiyonlar olarak tüketmeliyiz.  İftardan sonra ise yine sütlaç ve sütlü soğuk baklava yiyebilirler. İçerisindeki ağır miktarda karbonhidratların olumsuz etkisini süt ile yok ediliyor. Sindirim sistemine yardımcı oluyor. Bu nedenle sütlü baklava yiyebilirler” diye konuştu.

“YEMEKTEN SONRA HAREKET ETMEK ŞART!”

Özellikle iftardan sonra hareket etmek şart. Bir anda yemek yemek yerine yemeği yavaşça yemek insan sağlığına olumlu yönde etki edeceğini dile getiren Prof. Dr. Zekai Tarakçı, “ iftarda yemeği oldukça yavaş yemeliyiz. Sonrasında da kısa bir yürüyüşe çıkmalıyız. Aksi takdirde yemeklerin sindirilmesi zorlaşır. Mide bir anda genişler midenin genişlemesi demek kalbin zarar görmesi demek kalp krizlilerinin ortaya çıkarması demek.” uyarısında bulundu.

Glikoz şurubu kullanılan tatlılara dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Tarakçı, “Daha ucuz diye çoğu firmalar şeker yerine glikoz şurubunu kullanıyor. Tatlıcıların da kristal şeker kullanmasını öneriyorum. Maliyetten kaçayım derken insan sağlığıyla oynamasınlar” diye konuştu.

“MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT ETSİNLER”

Geçen sene ramazan ayında pandemi nedeniyle tatlı alamayan halk bu yıl gönül rahatlığıyla iftar sofrasında ağızlarını tatlandıracak. Altınordu’da pastane işletmecisi Şaban Ali Çamkerten, ramazanda tatlı çeşitlerini fazlalaştırarak halkın hizmetine sunacaklarını dile getirerek şunları dile getirdi; “Tatlılarımızı yaparken titizlik gösteriyoruz. Kaliteli ürünler kullanıyoruz. Merdiven altı tatlı üretimlerine vatandaşlarımız dikkat etsin. Fiyatına göre alsın yapımını öğrensin ona göre alsın” dedi. Haber: Derya KARA