Özel Ordu Sevgi Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Akşit Koldaş, “22 Mayıs Avrupa Obezite Günü” ile ilgili önemli uyarı ve önerilerde bulundu: “Vücuttaki yağ miktarının artması sonucu ortaya çıkan obeziteyi Dünya Sağlık Örgütü, 1997 yılında bir epidemik hastalık olarak kabul etmiştir. Yetişkinlerin 1/4’ünden fazlasının obez, geri kalanın ise %35’inin fazla kilolu olduğu bilinmektedir. Çocuklarda ise obezite oranı, son 30 yılda üçe katlanmış durumdadır. Obezite ile mücadele için bel ölçüsü erkeklerde 94cm ve kadınlarda 80cm’i geçmemeli, vücuttaki yağ oranı ise erkeklerde %25 ve kadınlarda %30’u aşmamalıdır. ‘Akıllı insan önce kendi ruh ve beden sağlığına dikkat eden insandır’ anlayışına uygun olarak, sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları edinmeye çocukluktan itibaren başlanmalıdır. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir.

“Vücuttaki yağ miktarının artması sonucu ortaya çıkan obeziteyi Dünya Sağlık Örgütü, 1997 yılında bir epidemik hastalık olarak kabul etmiştir. Yetişkinlerin 1/4’ünden fazlasının obez, geri kalanın ise %35’inin fazla kilolu olduğu bilinmektedir. Çocuklarda ise obezite oranı, son 30 yılda üçe katlanmış durumdadır. Obezite ile mücadele için bel ölçüsü erkeklerde 94cm ve kadınlarda 80cm’i geçmemeli, vücuttaki yağ oranı ise erkeklerde %25 ve kadınlarda %30’u aşmamalıdır.

‘Akıllı insan önce kendi ruh ve beden sağlığına dikkat eden insandır’ anlayışına uygun olarak, sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları edinmeye çocukluktan itibaren başlanmalıdır. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir.

Yağ hücrelerinin sayısı, kilo verilse de azalmaz, sadece içlerindeki yağ deposu boşalır. O yüzden yağ depolarının yeniden dolmaması için davranış değişikliği gereklidir. O halde neler yapılabilir? Bu konuda hastalarımıza önerilerimiz şöyle sıralanabilir:

- Yaratıcı, esnek ve yeniliklere açık olunmalı ve öncelikler belirlenmelidir.

- Değişiklikler adım adım yapılmalıdır.

- Günlük alınan kalori kontrol edilmeli, tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır. Porsiyon ölçüleri uygun olursa istenilen besinler daha kolay tüketilebilir.

- Öğün atlanmamalıdır.

- Mutlaka kahvaltı yapılmalı, akşamları aşırı yemek yenmemelidir.

- Yemekler sakin bir ortamda ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir.

- Yemek yerken başka bir şeyle meşgul olunmamalıdır. Stresli, gergin ve huzursuzluk gibi durumlarda mutfağa girilmemelidir.

- Aç karnına alışverişe çıkılmamalı ve alınacaklar listesi kullanılmalıdır.

- Beslenmedeki küçük değişiklikler sağlığımızda önemli farklılıklar yaratabilir.

- Sadece tek bir besin seçerek zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Sağlıklı zayıflamak istiyorsanız diyetiniz enerji ve besin öğeleri yönünden dengeli olmalıdır.

- Diyetin enerjisi, çok düşük kalorili olmamalıdır. Kişinin yaşam tarzına, sosyo-ekonomik durumuna uygun şekilde hazırlanmalı ve esnek olmalıdır.

- Kısa dönemli, acele (şok) diyetler uygulanmamalıdır.

- Bu konuda diyetisyeniniz en büyük yardımcınızdır."

Editör: TE Bilişim