Ordu Sağlık İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

“Akılcı İlaç Kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.
 

“GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyuncunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.”
Ordu Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ise şu şekilde;

Eczacı Fatmanur Hut, Eczacı Manolya Topkaya, Memur Emrah Azdeniz, Eczacı Feyza Nur Şahiner ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Mehmet Cengiz tarafından 2 gün boyunca Alışveriş Merkezinde broşür dağıtımı ve anket çalışması ile birlikte halkı bilgilendirmek için stant kurulmuştur.
Boztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilere eğitim verilmiştir.
Ayrıca “Diş Hekimliğinde Antibiyotik Kullanımında Akılcı Yaklaşım” konusunda Ünye Devlet Hastanesinde Diş Hekimi Gökmen Kaya tarafından diş hekimlerine eğitim verilmiştir.

 

Editör: TE Bilişim