2019 yılında da domuz gribi virüsü alt tiplerine grip vakalarında rastlanıldığını ifade eden Doç. Dr. Özgür Enginyurt, “Fakat bu vatandaşlarımızın panik yapmasına neden olmamalıdır, çünkü bu tipler normal grip vakalarından daha ağır seyretmemektedir.” Dedi.

“2019 YILINDA DA DOMUZ GRİBİNE RASTLANILDI”

Enginyurt, “Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden, bir virüs tarafından oluşmuştur. Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir. Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenza virus A (çoğunlukla) ya da Influenza virus C (ender) tipindedir. Aşısı bulunmaktadır. 2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir. H1N1 virüsü ve alt tipleri halen grip hastalığına neden olmaktadır. 2019 yılı grip vakalarında da H1N1 virüsünün alt tiplerine rastlanmaktadır.” Diye konuştu.

“GRİBİN HER TÜRÜ ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİYOR”

Şu da unutulmamalıdır gribin her türü öldürücü olabilmekte diyen Enginyurt, “Grip aşıları her yıl yenilenmekte ve olası etkenlere karşı gerekli değişiklikler yapılarak piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden gripten genel anlamda korunma tedbirlerine riayet edilmelidir.” İfadelerine yer vererek vatandaşları uyardı.

Editör: TE Bilişim